Kievarinkuja

ulkoasu © Cery 2017Noutajan Valssi


rakennekuva © kuvaaja ei tahdo nimeään mainittavan, ratsastuskuva © Kievarinkuja

Nimi Noutajan Valssi Rekisterinumero VH17-018-0790
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori Omistaja PJ (VRL-14469) / Kievarinkuja
Väri Musta Kasvattaja Susiraja
Syntynyt 01.03.2017, 29 v Koulutustaso Helppo A, 100 cm, ke helppo
Säkäkorkeus 159 cm Painotus Kenttäratsastus

Kesäkuun 2017 suomenhevosten varsa-aviointi
rakenne 7.2, suku 10, käytöskoe 6 + 5.8, ratsastuskoe 8 + 0, luonne 5 = 42 SV-III

Kesäkuun 2017 suomenhevosten kantakirjaustilaisuus
19 + 19 + 20 + 19 = 77p. KTK-II

Maaliskuun 2019 yleislaatuarvostelun tilaisuus
16 (10+6) + 23 (20+3) + 17 + 18 + 6 = 80p / YLA2

Huhtikuun 2019 kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus
8 + 41 + 23 + 20 + 10,5 = 102,5p KERJ-I

Noutajan Valssi eli tutummin Valssi tuli meille Kievarinkujalle innostuttuani hurjan paljon kenttäsuokeista. Totesin markkinoiden olevan pullollaan koulu - ja estehevosia, mutta laadukkaat kenttäpainotteiset suomenhevoset ovat harvassa. Kun huomasin Susirajan omistajan kauppaavan hänen suomenhevoskasvattejaan, oli innostus suuri kun arvasin että heillä varmasti olisi myös kenttähevosia. Ja niin olikin, ja joukosta löytyi tämä kultakimpale! Ori valloitti minut suuresti niin ulkonäön, luonteen kuin sukunsakin puolesta, joten kiireesti jätin orista ostotarjousta. Onnekseni tarjous hyväksyttiin hyvinkin nopealla aikataululla, ja Susirajasta luvattiin järjestää oriin kuljetus uuteen kotiinsa tulevan viikon aikana. Odottavan aika on pitkä, ja tuntui kuluvan ikuisuus ennenkuin ori vihdoin seisoi omassa tallissa, mutta oli ehdottomasti odottamisen arvoista.

Luonne

Hoitaessa Valssin kanssa ei yleensä tule ongelmia, ori osaa seistä fiksusti paikoillaan kiltisti, ja hoitotoimenpiteet sujuvat kuten pitääkin. Kaviot nousevat niitä putsatessa nätisti ylös, ja ori jaksaa pitää jalkaa ylhäällä niin kauan kuin tarve. Päästään se on hieman herkkä, mutta ei aiheuta mitään ongelmia kun sen suhteen toimii vain rauhallisesti. Taluttaessa se saattaa joskus yrittää hieman ottaa ohjia omiin käsiinsä, mutta kun sen kanssa on riittävän napakka, ei ongelmia tule. Trailerissa matkustaminen onnistuu paremmin kaverin kanssa, ja Valssi menee kyytiin ongelmitta toisen hevosen perässä. Tarhassa ja laitumella Valssi on yleensä melko rauhallinen, mutta innostuu välillä nuorempien poikien innostamana villimpäänkin menoon.

Ratsuna Valssi on reipas ja innokas, mutta pysyy yleensä kuitenkin nahoissaan, eikä sorru liikaan hätäilyyn ja kiireisyyteen. Vaikka se on innokas, täytyy ratsastajan muistaa ratsastaa riittävän pehmeästi, sillä kovin hätäisistä ja kovista otteista se vain hermostuu lisää. Hyppääminen on orin mielestä kaikista parasta puuhaa, ja maastoradalle se ei meinaisi malttaa odottaa saavansa lähtöluvan.

Sukutaulu

i. Hevimiesystävä
Ch, KTK-II, KERJ-I
ii. Hynynen
KERJ-I, KRJ-I, ERJ-I, VVJ-I, SLA-I, YLA2
iii. Nenonen
iie. Vuorivaaran Malla
ie. Halavakan Salakavalakas
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, SLA-I, KERJ-II, Jälk C
iei. Kalavale
iee. Sala-Käppänä
e. Hirttovalkea
Ch, KTK-II
ei. Aarnivalkea
VIR MVA Ch, KTK-II
eii. Palottarainen
eie. Koivukulta
ee. Hirsipuutarha
KTK-II, SLA-I*
eei. Hautakivipuutarha
eee. Hirsipuulusikka

Sukuselvitys

iii. Nenonen oli 165 cm korkea ori, jonka elämä kului kilpaillen kenttäratsastuksessa. Ori menestyi hyvin, ja sitä haluttiin myös käyttää jalostuksessa. Valitettavasti orin kisaura päättyi maastoradalla tapahtuneeseen onnettomuuteen, josta se ei enää toipunut, vaan se päätettiin lopettaa. Orin muistetaan nauttivan täysin maastoesteiden hyppäämisestä ja sen valtavaa kapasiteettia kehutaan vielä orin kuolemankin jälkeen.

iie. Vuorivaaran Malla oli kuvankaunis, ruunikko tamma, joka jäi ihmisten mieleen erityisen hienojen, lennokkaiden askellajien sekä hyvin kiltin luonteen ansiosta. Malla oli hyvin ystävällinen, mutta myös hieman herkkä tamma. Se oli myös ympäristölleen kovin herkkä, ja tuppasi myös jännittymään erinäisistä asioista. Malla toimi kilpauransa jälkeen siitostammana.

iei. Kalavale , rautias, 155cm korkea tähtipäinen jästipääori oli hyväntyyppinen ravuri, sillä oli lihaksikas kaula, korkea säkä ja hyvä lautanen, jaloista löytyi eniten sanomista. Lyhyt etusääri, hajavarpaat, suora kinner. Liikkeet olivat kuitenkin oikein hyvät ja vauhtia riitti radoille. Kalavale ei ollut kovin hyväluontoinen hevonen, se oli käsiteltäessä melko itsepäinen ja ajoittain jopa ilkeä, mutta sen kanssa pärjästi, kun vain piti tilansa omanaan. Ori juoksi muutaman suorastaan erinomaisen kauden ennen kuin se palkittiin J-suunnalle toisella palkinnolla. Luonteestaan huolimatta Kalavaletta käytettiin monelle tammalle sen tulosten vuoksi. Koska Kalavale periytti rakennettaan, piti tammalta löytyä hyvää jalkaa paikkaamaan orin huonompaa. Luonne ei onneksi periytynyt ja Kalavaleen jälkeläiset ovatkin peilanneet sen suhteen enemmän emäänsä kuin isäänsä.

iee. Sala-Käppänä oli mitä kaunein punarautias (154cm) tamma, jonka luonne oli valitettavan lupsakka. Vaikka tamma oli muuten melko hyvärakenteinen sen etusissa oli sivuttaissiirtymää ja lanne oli köyry ja ravissa tamma meloi etusillaan lievästi. Muutoin se oli kuitenkin oikein hyvännäköinen ja hyväliikkeinen tapaus. Radoilla Sala-Käppänä juoksi yllättävän hyviä aikoja rennosta luonteestaan huolimatta, vaikka aikansa huippuihin ei kuulunutkaan. Valitettavasti tamma jouduttiin lopettamaan suolenkiertymään ennen kantakirjausta. Sala-Käppänästä jäi vain yksi varsa, joka juoksi radoilla kelvollisesti, mutta siirtyi sitten ratsuksi. Tamma periytti jonkin verran rakennettaan, vahvimmin sen jälkeläisessä näkyy rento, kiltti ja ihmisrakas luonne.

eii. Palottarainen on pienikokoinen liinakko ori. Se on erittäin hyvä luonteeltaan, jota se on periyttänyt myös jälkeläisilleen. Palottarainen oli niinsanottu yleishevonen, ja siltä onnistui melkein laji kuin laji, mutta omimmillaan se oli valjakkohevosena, ja siinä sen kanssa kilpailtiinkin eniten ja hyvällä menestyksellä.

eei. Hautakivipuutarha oli tummanruunikko 155cm ori, jolla oli hyvät tyypit, pyöreä sopusuhtainen runko, pitkä niska, hyvä ylälinja ja hieman ulkolonkkainen loiva lautanen. Sen etujalat olivat aavistuksen vasikkapolviset, takajalat hyväasentoiset. Käynti oli suoraa, irtonaista ja pitkää, ravissa etujalat hieman kerivät, mutta takasten liike oli suoraa. Hautakivipuutarhalla oli hyvä, rytmikäs, kolmitahtinen laukka ja sillä oli luonnostaan erittäin hyvä tasapaino. Kolmivuotiaana parhaana estehevosena laatuarvostelufinaalissa palkittu ori hyppäsi erinomaisesti: oli tarkka etusistaan ja käytti selkäänsä ja takasiaan. Se imi esteille hieman liikaa ja saattoi liioitella hypyssään, mutta ne olivat pikkuvikoja hyvien puolien rinnalla. Kouluratsastukseen Hautakivipuutarhalla ei hermo riittänyt koskaan kunnolla: se repi helppo A -luokista 50-55 % tuloksia, joilla se pääsi kenttäkisoissa hyväksytysti maastoon, mutta sen kummempaa kouluratsua siitä ei saatu. CIC1-tasolla kilpaillut ori oli kuitenkin aivan ässä maastossa ja esteradalla eikä sinivalkoinen ruusuke rekan kojelaudalla ollut harvinaisuus. Hautakivipuutarha oli hieman kuumuva, mutta kevyt, herkkä ja nöyrä ratsu, joka käsitellessä oli koko perheen nallekarhu. Ori kantakirjattiin R-suunnalle kolmannella palkinnolla, kilpailutulokset nostivat sen ykköseen. Hautakivipuutarha sai kahdeksankymmentä jälkeläistä ja periytti hyvää urheilutyyppiä, joskin hieman kevyttä. Hyppytyyli periytyi niinikään hyvin, mutta liikkeen varsat saivat enemmän emältään.

eee. Hirsipuulusikka 153cm korkea kaunis sukkajalka oli väriltään punaruunikko. Hyvät tyypit, lyhyehkö kaareva kaula, syvä pitkä runko, korkea säkä, köyrynpuoleinen lanne, jyrkähkö pyöreä lautanen. Hyvät etujalat, takasissa käyrät kintereet. Käynti oli liikkeiltään ahdasta, mutta yliastunta oli hyvä. Ravissa liikkeet olivat hieman väljemmät, mutta Hirsipuulusikan vahvuus ei ollut liikepuolella. Laukassa oli hyvä säädeltävyys, mutta tahti meni helposti sekavaksi, jos ratsastaja ei keskittynyt. Sama ilmiö tuli esille tietenkin myös vapaassa liikkeessä. Hirsipuulusikka hyppäsi hyvällä tyylillä ja sillä oli erinomainen esteäly. CIC1-luokkia kilpaillut tamma ei loistanut koulupuolella juurikaan, mutta suoritti hyvin ja korrektisti jopa 60 % tuloksilla. 110cm rataesteet eivät olleet millään lailla liikaa ja maastoesteillä olisi varmasti ylittynyt suurempikin kuin CIC1-luokkien vaatimus - laukan tahti ei paljoa estänyt tai hidastanut, etenkin kun oikealla treenillä ja ratsastuksella tahteja oli se kolme. Hirsipuulusikka oli kiltti, nöyrä, kenen tahansa hevonen, mutta ei kuitenkaan antanut enempää, kuin ratsastaja osasi siltä pyytää. Tamma kantakirjattiin R-suunnalle toisella palkinnolla. Hirsipuulusikka jätti kolme tammavarsaa, kaikki erinomaisia kenttäpelejä. Rakenteeltaan ne erosivat hieman toisistaan: kaksi kevyttä, urheilutyyppistä tammaa ja kolmas hieman raskastyyppisempi. Kaikki kuitenkin ylsivät CIC1-luokkiin ja perivät lisäksi hyvää luonnetta emältään, joten Hirsipuulusikan varsat olivat vallan haluttua tavaraa markkinoilla.
iei, iee, eei, eee (c) Susiraja, loput PJ

Jälkeläiset

s. 27.01.2018 t. Kievarinkujan Annabella, e. Kievarinkujan Belladonna, om. Turmeltaja

Kisakalenteri

KERJ-sijoituksia 40 kpl, VSR-CUP sijoituksia 1 kpl
01.04.2017 - Kutsu - Helppo - 6/40
02.04.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
05.04.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
05.04.2017 - Kutsu - Helppo - 5/30
06.04.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
06.04.2017 - Kutsu - Helppo - 1/30
07.04.2017 - Kutsu - Helppo - 1/30
07.04.2017 - Kutsu - Helppo - 3/40
08.04.2017 - Kutsu - Helppo - 3/30
10.04.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
10.04.2017 - Kutsu - Helppo - 6/40
12.04.2017 - Kutsu - Helppo - 5/30
12.04.2017 - Kutsu - Helppo - 1/30
13.04.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
14.04.2017 - Kutsu - Helppo - 1/30
14.04.2017 - Kutsu - Helppo - 5/30
16.04.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
16.04.2017 - Kutsu - Helppo - 3/30
18.04.2017 - Kutsu - Helppo - 1/30
18.04.2017 - Kutsu - Helppo - 3/30
18.04.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
19.04.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
20.04.2017 - Kutsu - Helppo - 1/30
20.04.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
22.04.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
23.04.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
23.04.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
26.04.2017 - Kutsu - Helppo - 5/30
26.04.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
27.04.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
30.04.2017 - Kutsu - Helppo - 6/107 - KERJ CUP
02.05.2017 - Kutsu - Helppo - 1/30
02.05.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
05.05.2017 - Kutsu - Helppo - 5/30
07.05.2017 - Kutsu - Helppo - 3/30
16.05.2017 - Kutsu - Helppo - 4/30
21.05.2017 - Kutsu - Helppo - 5/30
24.05.2017 - Kutsu - Helppo - 3/30
24.05.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
25.05.2017 - Kutsu - Helppo - 2/30
28.05.2017 - Kutsu - Helppo - 5/30
28.02.2018 - Kutsu - Helppo - 2/68 30.04.2018 - VSR Rotunäyttely - Veteraaniorit - LKV1, BIS3, I-palk
31.07.2019 - VSR Rotunäyttely - Veteraaniorit - LKV2, I-palk

Päiväkirja

25.04.2017
Valssi tepasteli jo tarhan portilla, kun menin hakemaan sitä talliin. Tallissa kiinnitin sen seisomaan käytävälle, ja se seisoi kiltisti paikoillaan harjauksen ja suojien laiton ajan. Kävin hakemassa satulahuoneesta juoksutusvyön sivuohjineen sekä juoksutusliinan, sillä tänään oli tarkoitus juoksuttaa Valssia liinassa. Valssia on nyt reilun kuukauden verran juoksutettu liinassa pari kertaa viikossa, ja se on alkanut ymmärtää homman jujun jo hyvin. Kun juoksutusharjoitukset alkavat sujua jo näin hyvin, pian on aika nousta selkään ensimmäistä kertaa ja aloittaa ratsun taitojen opettelu. Nytkin Valssi oli sisäistänyt ääniavut jo oikein hyvin, ja homma sujui yllättävän helposti. Laukannostoissa sain käyttää ääntä vähän enemmänkin apuna, mutta muuten laukat nousivat oikein hyvin.

17.11.2017
Valssi on viimeaikoina tuntunut olevan suorastaan täynnä virtaa, joten tänään kun hain sen tarhasta liikutusta varten, päätin että nyt lähdetään kyllä käymään maastossa, jospa ne ylimääräiset energiat jäisivät sinne. Maastoilut ovat jääneet koko tallin hevosilla vähän turhan vähälle viimeaikoina kun talvi yhtäkkiä teki tuloaan, eikä kaikilla tietystikään ole ollut hokkikenkiä jalassa. Nyt lumi oli sulanut pääasiassa pois, joten pääsimme hyvin mielin lähtemään. Valssi tuntuikin olevan vallan riemuissaan, kun nousin pihassa selkään ja emme suunnanneetkaan kohti maneesia, vaan maastoreittejä kohden. Ori oli innoissaan menossa koko lenkin, ja menimmekin reippaan puoleisesti kokoajan, kun se näytti liikkuvan mielellään. Tallille palatessa alla oli hyvin rento ja tyytyväinen hevonen.

Hoito-ohjeet

Heinät 3 + 4 + 3 + 3
Kaurat 1 + 1
Kivennäinen 0 + 1 dl

- Sateella vuoreton sadeloimi
- Taluttaessa käytettävä ketjunarua

Tämä on virtuaalihevonen