Kievarinkuja

ulkoasu © Cery 2017Fridan Sanavalmis


© Vapaita kuvia (CC BY-NC-ND 2.0)

Nimi Fridan Sanavalmis Rekisterinumero VH15-018-1408
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma Omistaja PJ (VRL-14469) / Kievarinkuja
Väri Rautias Kasvattaja Faconde
Syntynyt 03.07.2015, 29 v Koulutustaso Vaativa B, 70 cm, vaativa
Säkäkorkeus 154 cm Painotus Valjakkoajo

Kun tuli tilaisuus saada hankittua talliin ihan oikea valjakkohevonen, en tietenkään voinut mitenkään jättää tilaisuutta käyttämättä. Talli jossa Saara asui, lopetti kokonaan toiminnan ja sitä myöten kaikki hevoset tulivat myyntiin. Saaralla oli ikää jo yli kahdenkymmenen, mikäs siis sen parempi mahdollisuus hankkia jo vähän kokemusta omaava hevonen, jonka kanssa voisi harjoitella valjakkoajon saloja. Itseäni valjakko on kyllä kiinnostanut mutta en ole oikein osannut tarttua siihen uutena asiana, ja tälläinen Saaran tapainen opetusmestari on täysin puuttunut. Hyvin innoissani lähdin ostoksille hakemaan tätä tammaa kotiin, ja haaveilen että tulevaisuudessa tallista löytyy ihan näitä valjakkohevosia tamman jälkeläisten muodossa. Eihän sitä tiedä jos laji vie täysin mennessään.

Luonne

Saara on perusluonteeltaan vähän sellainen välinpitämätön, että se ei paljon stressaa siitä mitä sen ympärillä tapahtuu ja osaa arvostaa myös omaa rauhaa. Ihmistä kohtaan se käyttäytyy kuitenkin asiallisesti, vaikka ei ihan suurta rakkautta näytäkään näissä tapaamisissa. Kun ihminen käyttäytyy rauhallisesti ja johdonmukaisesti, saa sillä tavoin Saarastakin esiin hyviä luonteenpiirteitä. Harjatessa ei ole mitään suurempaa ongelmaa, ja kaviotkin nousevat nätisti. Kengittäessä se käyttäytyy nätisti, kunhan ympärillä ei ole ihan hirveästi muuta hälinää. Hevosporukassa se on ehdottomasti lauman pomo, ja pitää huolen erityisesti omasta ruokarauhastaan. Taluttaessa se seuraa kiltisti perässä.

Ratsuna Saara on hyvin miellyttävä, ja tuntuu että se tekisi mitä vaan kun osaa pyytää oikein. Se toimii hyvin pienillä avuilla, joten kunhan ne vain annetaan selkeästi, Saara toimii melko herkälläkin pyynnöllä. Niin selästä kuin valjakolla ajettaessa positiivista tamman kanssa on myös sen kärsivällisyys, se jaksaa jatkaa kyllästymättä ja keskittyy tarkasti käsillä olevaan tehtävään.

Sukutaulu

i. Spontaani Vintiö
Ch, KTK-III, VVJ-I, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, YLA2
ii. Viihdyttävä Hevari iii. Hevari-Poika
iie. Velviira
ie. Herttainen iei. Tuulen Kantamoinen
iee. Herkuttelija
e. Mollamaija
KRJ-I, ERJ-II, SLA-II, VVJ-II, YLA2
ei. Pojun Motti eii. Juhani
eie. Joosa
ee. Vinskin Ella-Iina eei. Ärrän Apassi
eee. Kukkaane

ii. Viihdyttävä Hevari on 165cm korkea, punarautias suomenhevosori joka on luonteeltaan vielä eläkepäivilläänkin erittäin vilkas ja temppuileva herra. Jos tätä oria ei tuntisi, voisi melkein kuvitella kyseessä olevan nuori varsa. Painotuslajia tällä herralla ei varsinaisesti ole, sillä omistajan on ollut erittäin vaikea päättää että mihin lajin ori hänen mielestään parhaiten sopisi villin luonteensa vuoksi. Kumminkin Viihdyttävän Hevarin kanssa on kokeiltu kaikkea esteratsastuksesta valjakkoajoon ja kaikissa lajeissa ori on pärjännyt edes jotenkuten. Tämä ori on siis yleispainotteinen ratsu parhaimmillaan. Jälkeläisiä on tähän mennessä kertynyt yhteensä kaksikymmentä ja enempää tuskin tulee jollei joku ehdota todella hyvää tammaa emäksi.

iii. Hevari-Poika oli 165cm korkea, punarautias suomenhevos-ori jonka kanssa kokeiltiin vähän kaikenlaista lajia sen elinaikana. Voisikin siis sanoa että ori oli yleispainotteinen sillä lajeja kisattiin myös kohtuullisen tasaisesti, eli minkään lajin kisamäärät eivät poikenneet kauheasti toisistaan. Koska Hevari-Pojan omistaja ei osannut myöskään päättää että missä lajissa ori oli paras, ei sitä viety minkään lajin laatuarvosteluun. Kantakirjaukseen ori sen sijaan vietiin ja sieltä tuli kotiinviemisiksi kolmas palkinto.

iie. Velviira oli 163cm korkea, punarautias suomenhevos-tamma joka kilpaili erittäin menestyneesti esteratsastuksessa jopa 130cm korkuisissa luokissa ja tamma olikin todella tunnettu hyppylahjoistaan suomenhevospiireissä. Kisaeläkkeelle Velviira jäikin vasta 17-vuotiaana koska tamman kunto kesti esteiden hyppäämisen erittäin hyvin tuohon saakka ja olisi varmaan kestänyt pidempäänkin muttei tamman omistaja raaskinut rasittaa ratsuaan enää siinä iässä kilpailemalla. Velviira myös palkittiin elämänsä aikana esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla.

ie. Herttainen on 157cm korkea, punarautias, kenttäratsastuspainotteinen suomenhevos-tamma jolta löytyy kapasiteettia vaikka kuinka haastaviin luokkiin. Harmi vain että suomenhevosilla on rajoitukset siitä kuinka vaativia luokkia ne saavat kisata, sillä pienellä treenillä Herttainen pärjäisi varmasti rajoituksia suuremmissa luokissa. Nykyisin kylläkin eläkkeellä oleva tamma ei kylläkään kilpaile enää niin paljoa kuin nuoruusvuosinaan, mutta mielen virkeänä pitämisen vuoksi kilpailuissa tulee kumminkin käytyä edes muutaman kerran parin kuukauden aikana. Varsoja tämä neiti on tähän mennessä saanut yhteensä neljä kappaletta ja enempää on tuskin tulossakaan jos Herttaisen omistajan sanaan on uskominen.

iei. Tuulen Kantamoinen oli 159cm korkea, rautias suomenhevos-ori joka kilpaili pääsääntöisesti esteratsastuksessa. Ihan hirveitä määriä ei tämän orin kanssa kisattu, mutta siitä huolimatta menestystä kertyi ihan kiitettävästi. Esteiden hyppääminen oli selkeästi tämän orin lempipuuhaa ja Tuulen Kantamoisesti näki kyllä tyhmempikin että se nautti lajinsa harrastamisesta. Laatuarvosteluun herraa ei ikinä viety, mutta kantakirjauksessa se sen sijaan kävi saaden ensimäisen palkinnon ja tilaisuuden parhaat pisteet.

iee. Herkuttelija oli 154cm korkea, vaaleanrautias suomenhevos-tamma joka toimi omistajansa harrastekenttäratsuna lähes koko elämänsä. Alkuun tästä tammasta yritettiin nimittäin tehdä valjakkohevosta, mutta hyvin pian huomattiin ettei se ollut Herkuttelijalle sopiva laji ja sen kanssa alettiin harrastamaan kenttäratsastusta. Lähes samantien lajin vaihdoksen jälkeen alkoi menestystäkin kertyä ja tamman nimi levisi laajalti kenttäratsastuspiireissä, joten jälkeläisiäkin alettiin kyselemään. Loppujen lopuksi tämä tamma sai jälkeläisiä huimat kuusi kappaletta, jotka kaikki varattiin jo lähes samantien astutuksen jälkeen.

ei. Pojun Motti on 161cm korkea, punarautias, yleisratsastuspainotteinen suomenhevos-ori jolla kilpailtiin aina eläkeikään saakka hyvin ahkerasti sekä este-, että kouluratsastuskilpailuissa. Ori pärjäsikin kisakautensa aikana paremmin kuin kukaan olisi osannut odottaa ja sijoituksia, sekä voittoja kertyi todella suuret määrät. Nyttemmin jo eläkkeellä Pojun Motti nauttii keräämästään menestyksestä ja kiertää satunnaisesti näyttelyissä virikemielessä. Ori on jo kantakirjattu ensimäisellä palkinnolla, sekä palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa kolmannella palkinnolla. Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu olisi kuulemma jossain vaiheessa suunnitelmissa, kunhan orin omistaja löytää aikatauluihinsa sopivan tilaisuuden.

eii. Juhani oli 159cm korkea, punarautias, kouluratsastuspainotteinen suomenhevos-ori jonka liikkeet olivat erittäin kaunista katsottavaa samoin kuin orin oma ulkonäkökin. Juhani oli nimittäin yksi komeimmista, sekä rodunomaisimmista oreista joita monikaan oli ikinä tavannut ja siksi ori palkittiinkin kantakirjaustilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla, sekä täysillä pisteillä jo ensimäisellä yrityksellä. Hyvän menestyksen vuoksi tämän orin omistaja sai melkein hätyytellä tammojen omistajia kimpustaan, sillä Juhanilla astutettavat tammat valittiin äärimmäisen tarkkaan. Jälkeläisiä syntyikin hyvin hillitty määrä orin elinaikana, koska siitä ei tahdottu tehdä massanimeä suomenhevosten sukuun.

eie. Joosa oli 162cm korkea, punarautias esteratsastuspainotteinen suomenhevos-tamma jolla kilpailtiin suhteellisen paljon sen omassa lajissa ja ihan kohtuullisella menestyksellä vieläpä. Suurimpien kisojen suhteen Joosan omistaja oli hieman arka omalla tavallaan ja siksipä tamman kanssa ei käytykkään missään arvostetuimmissa kisoissa, vaan kisat olivat suurimmilta osin pieniä seurakisoja. Tamman hyvän luonteen vuoksi sen jälkeläisiä kyseltiin suurimmilta osin ratsastuskoulukäyttöön ja kaksi viidestä varsasta myytiinkin nimenomaan ratsastuskouluhevosiksi.

ee. Vinskin Ella-Iina on 155cm korkea, vaaleanrautias, yleisratsastuspainotteinen suomenhevos-tamma jolla kilpailtiin ennen eläkeikää vähän kaikenlaisissa lajeissa ja jokaisessa lajissa ainakin jollain tavalla menestyen. Läheskään joka kerta ei sijoituksia, saatika voittoja tietenkään tullut, mutta ainakin Ella-Iinan omistaja on edelleenkin tyytyväinen ratsunsa silloiseen menestykseen. Luonteeltaan tamma on aina ollut rauhallinen, sekä kiltti, melkeinpä kuin vanhus. Jopa varsavuosina kaikki ihmettelivät tämän neidin rauhallisuutta ja nuorta ikää ei meinattu millään uskoa. Jälkeläsiä on syntynyt tähän mennessä vain kaksi kappaletta ja enempää tuskin on tulossakaan, vaikka kysyntää löytyisikin vielä todella monelle jälkeläiselle.

eei. Ärrän Apassi oli 153cm korkea, vaaleanrautias suomenhevos-ori jolla kilpailtiin suhteellisen hyvällä menestyksellä sen painotuslajissa kouluratsastuksessa vaikka ori olikin luonteeltaan äärimmäisen hankala, sekä ilkeä. Totta puhuakseni Ärrän Apassille pärjäsi ainoastaan sen omistaja ja vierailla ihmisillä ei ollut asiaa orin lähellekään. Juurikin tuosta suoraan sanottuna huonosta luonteesta johtuen ori ei saanutkaan elämänsä aikana kuin yhden jälkeläisen, joka ei kaikkien onneksi perinyt isänsä luonnetta.

eee. Kukkaane oli 157cm korkea, rautias suomenhevos-tamma joka painottui kenttä- ja esteratsastukseen äärimmäisen hyvällä menestyksellä ja erinomaisen hyppykapasiteetin omaavana. Moni hämmästelikin Kukkaasen hyppykapasiteettia sillä se oli parempi kuin monellakaan suomenhevosella ja ei siis ihmekään että sijoituksia, sekä voittoja kertyi lähes jokaisista kisoista joihin tamma osallistui. Juurikin hyppylahjojensa vuoksi tätä neitiä kyseltiin esteratsujen jalostukseen todella paljon ja jälkeläisiä syntyikin sen 25-vuotta kestäneen elämän aikana yhteensä kuusi kappaletta.

isän puolen sukuselvitys © *lumienkuli*, emän puolen © kasvattaja

Jälkeläiset

s. 03.01.2016 t. Heilin Narske, i. Riikinnevan Huijjaus, om. Rebellion

Kisakalenteri

VVJ-sijoituksia 21 kpl, VSR CUP-sijoituksia 4 kpl
05.10.2017 - Kutsu - Vaativa - 1/30
01.12.2017 - Kutsu - Vaativa - 1/21
04.12.2017 - Kutsu - Vaativa - 3/21
04.12.2017 - Kutsu - Vaativa - 1/21
07.12.2017 - Kutsu - Vaativa - 2/21
16.01.2018 - Kutsu - Vaativa - 3/26
17.01.2018 - Kutsu - Vaativa - 2/26
18.01.2018 - Kutsu - Vaativa - 3/26
23.01.2018 - Kutsu - Vaativa - 5/30
30.01.2018 - Kutsu - Vaativa - 1/30
15.04.2018 - Kutsu - Vaativa - 4/50
19.04.2018 - Kutsu - Vaativa - 6/50
14.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 2/24
19.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 2/25
22.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 5/25
23.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 2/25
27.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 3/25
27.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 3/24
22.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 2/23
23.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 3/23
29.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 4/23
10.06.2018 - Kutsu - Vaativa - 1/11
11.06.2018 - Kutsu - Vaativa - 2/11
30.10.2017 - Kutsu - Vaativa - 1/10 - VSR CUP
30.03.2018 - Kutsu - 60 cm - 5/41 - VSR CUP
31.05.2018 - Kutsu - Aloittelijaluokka - 1/11 - VSR CUP
31.05.2018 - Kutsu - Vaativa - 3/12 - VSR CUP
30.09.2018 - Kutsu - Vaativa - 1/11 - VSR CUP30.04.2018 - VSR Rotunäyttely - Veteraanitammat - II-palk

Päiväkirja

25.08.2017
Saaran muutettu meille on se saanut ottaa nämä ensimmäiset pari viikkoa hyvin rauhallisesti vain totutellen uuteen kotiin, sillä se pääsi vielä nauttimaan nämä kaksi viikkoa laidunkaudesta, joka pian jo loppuu. Tänään päätin ensimmäistä kertaa ottaa sen laitumesta vähän töihin, mutta hyvin helpolla aloituksella käymällä vähän maastossa. Laitumelta se piti lahjoa omenan avulla, sillä se näköjään mielellään olisi jatkanut laiduntamista kun oli jo hyvään alkuun päässyt. Laitoin tamman tallissa kuntoon, tosin en laittanut sille edes suojia jalkaan, koska tosiaan tarkoitus oli aloittaa ihan leppoisasta kävelymaastosta, ehkä jokusen pienen ravipätkä mukaan lukien. Karsinassa Saara vaikutti oikein ystävällisesti käyttäytyvältä, ja helpolta tammalta. Pian tamma oli valmiina ensimmäistä ratsastuskertaa varten, ja talutin sen tallin pihaan ja nousin selkään. Lähdimme hiljakseen kohti lähimetsää kävellen, ja Saara vaikutti rauhalliselta, mutta tuntui olevan kuitenkin loppuviimein ihan mielissään päästessään töihin. Kävelimme metsän läpi ja tultuamme pienelle hiekkatielle otimme pienen pätkän ravia. Saavuimme kohti järven rantaa, enkä voinut vastustaa kiusausta ja katsoa mitä tamma tuumaisi järvestä. Eikä se siitä tuumannut mitään sen ihmeellisempää, kun oli vähän liiankin innokas ja olisi varmaan mennyt ihan uimaankin saakka! Tyydyttiin tänään kuitenkin pieneen kahlailuun, joka sekin tuntui olevan hauskaa. Lähdimme takaisin samaa reittiä kohti tallia ottaen ensin rentoa hölkkää ja kävellen loppumatkan. Ensimmäinen ratsastuskerta vaikutti oikein lupaavalta, ja aletaan tamman kanssa varmasti pikkuhiljaa takaisin oikeisiin töihin, ja valjakkotreeniin myös pian.

14.10.2017
Tänään oli tarkoitus treenata Saaran kanssa pienien estetehtävien muodossa. Missään nimessähän Saara ei mikään estehevonen ole, mutta mielenvirkistykseksi ja vaihtelevan treenin vuoksi ollaan pikkuhiljaa aloitettu tutustumaan toisiimme myös estetehtävien muodossa. Valjakkohevoselle tärkeää on että niillä on riittävästi voimaa ja oikeanlainen lihaksisto siihen, joten estetehtävillä sitä saa jumpattua tehokkaasti. Saara ei ole osoittanut kykyä eikä intoakaan kovin isoille esteille, mutta ihan pikkuiset 60-70 cm esteet ajavat asiansa tässä tarkoituksessa. Verryttelyhypyissä Saara painoi hieman kädelle, mutta esteille tultiin silti ihan nätisti. Pituushalkaisijalle oli rakennettu kahden pystyesteen sarja, johon Saara keskittyikin hyvin, ja kaksi laukka-askelta sovittui väliin oikein hyvin. Tänään se tekikin oikein hyviä hyppyjä, ja olin oikein tyytyväinen päivän treeniin.

Hoito-ohjeet

Vapaa heinä
Kaura 1 + 1 L
Kivennäinen 0 + 1 dl

- Sateella vuoreton sadeloimi
- Pikkupakkasella kevyt-toppaloimi
- Pakkasella paksu toppaloimi
- Kesällä tarvittaessa ötökkäloimi