Kievarinkuja

ulkoasu © Cery 2017Viisikon Pirtsakka


© NT

Nimi Viisikon Pirtsakka Rekisterinumero VH15-018-0866
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma Omistaja Kievarinkuja
Väri Punarautias Kasvattaja Viisikko
Syntynyt 10.03.2015, 16 v Koulutustaso Helppo A, 100 cm, ke helppo
Säkäkorkeus 152 cm Painotus Kenttäratsastus

Heinäkuun 2018 suomenhevosten laatuarvostelu
9 + 21 + 13 + 20 + 7= 70 SLA-II

Marraskuun 2018 yleislaatuarvostelu
21 (14+7) + 24 (20+4) + 17 + 10 + 3 = 75p / YLA3

Kesäkuun 2019 kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu
5 + 41 + 25 + 14,5 + 15= 100,5 KERJ-I

Luonne

Viisikon Pirtsakka on tallin valo pimeässä – se on joka päivä yhtä iloinen ja positiivinen, todellinen auringonsäde, eikä millään tekopyhällä tavalla. Tamma on miellyttävän yhteistyöhaluinen tapaus, ja rautiaan kanssa on aina yhtä mukavaa viettää aikaa. Se ei ole turhan hapan edes lajitovereilleen, Pirre voisi leikkiä ties mitä kuurupiiloja jokaisen nelijalkaisen ystävänsä kanssa. Pirre rakastaa kaikkia, ja kaikki rakastavat Pirreä, niin se vain menee.

Mikäli meidän mussukastamme pitäisi jokin huono piirre keksiä, olisi se malttamattomuus. Mikäli tammalla ei ole hoitamisen aikana heinää, yrittää se kaivaa tallin betonilattiaan reikää, jota kautta rautias taitaa yrittää päästä Kiinaan. Joka tapauksessa, Pirre on vähän levoton tyyppi. Sillä tuntuu olevan jonkinlaisia suuria suunnitelmia, joita se toteuttaa aivan tohkeissaan. Ihmiset ovat vain toisinaan eri mieltä niistä tamman suunnitelmista – olisihan se välillä ihan kiva päästä hoitamaan tallin suloisinta hevosta ihan rauhassa. Pirre on kaikesta huolimatta peruskiltti tapaus, jolla ei missään nimessä viiraa päässä. Se on vain… vähän spesiaali hevonen, jolla on kova tarve päästä liikkumaan jatkuvasti.

Meidän Pirremme on todellinen moniosaaja. Siltä löytyy takataskusta roimat määrät liikettä koulupuolelle, jonka lisäksi tamma on tasainen sekä varma hyppääjä. Pirreltä ei ylimääräistä rohkeutta puutu, joten se hyppää myös massiiviset okserit taitavasti. Tamma ei arkaile myöskään maastoesteitä, joten sen ehdoton leipälaji on kenttäratsastus. Pirre on sileällä mukavan kevyt edestä. Se on eteenpäinpyrkivä ja menohaluinen kaveri, mutta ei tammasta saa kuumaa tekemälläkään. Pirre saattaa aina voltilla pyörimiseen kyllästyessään sählätä hiukan, mutta määrätietoisella ratsastamisella tamma rauhoittuu kyllä. Esteillä Pirre voi jopa reipastua siten, että se valuu hiukan vahvaksi sekä pitkäksi. Sen pää täytyy pystyä pitämään ylhäällä, muuten tamma ottaa helposti puomeja mukaansa. Pirre kuitenkin hyppää vaikka talon yli, vaikka kuinka huonolla linjalla, jonka ansiosta se on varma valinta aloittelevammalle esteratsastajalle, eihän pieni rautias lähtisi kuuna päivänä käsistä. Tamma on vain hiukan vauhdikas ja innokas, mitkä ovat vain hyviä asioita.

Kisapaikoilla Pirren pää pysyy kylmänä. Se tuppaa vain tehdä hiukan turhan läheistä tuttavuutta verryttelyalueen hevosiin, joten tamman keskittyminen on vain saatava pysymään ratsastajassa. Pirre tekee aina kaikkensa, ja yleensä kilpailuista palataan kotiin jollei ruusukkeen, niin ainakin hyvän mielen kanssa.
(c) Fore

Sukutaulu

i. Kaduntallaaja
KERJ-I
ii. Kadun Tervehdys iii. Temperamentti
iie. Diane
ie. Jaanan Usko iei. Heinon Raja
iee. Ajan Unelma
e. Pirenja
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, Jälk C
ei. Pirra eii. Peetu
eie. Emeriina
ee. Peerta eei. Beetros
eee. Eeroltti

Sukuselvitys

II. Kadun Tervehdys on ulkomuodoltaan varsin urheilullinen ja ratsunmallinen kantakirjaori. Tämä monilahjakas ori kilpaili lopulta kolmessa ratsastuksen päälajissa, kun sopiva kuski löydettiin. Ori oli jo varhaislahjakas, mutta ensimmäinen omistaja, joka orin varsana kasvattajaltaan osti, ei alkuun millään suostunut ymmärtämään, että ori ei hänen käyttöönsä soveltunut. Kun vihdoin ori saatiin myytyä oikeisiin käsiin, lähes suutuspäissä, alkoi myös tulosta syntymään. Ja sitähän syntyi. Ori on voittanut suomenhevosmestaruuden kertaalleen jokaisella lajissa ja ollut useamman kerran mitaleilla. Jalostukseen oria on käytetty ratsuksi erinomaisen paljon, mutta jälkikasvukin on ollut hyvin vaihtelevaa. Hyvien tammojen kanssa jälki on ollut hyvää ellei erinomaista, mutta hieman heikompien tammojen kanssa jälkikasvu on ollut melko mitäänsanomatonta.

III. Temperamentti aloitti uransa ravurina, mutta alku ei ollut häävi ja omistaja laittoikin orin myyntiin ratsuprojektina. Hieman onnenkantamoisenkin kautta ori päätyi lopulta suhteellisen nuorelle, mutta päättäväiselle ratsastajalle, joka sai kuorittua tästä ulkomuodoltaan varsin hyvän mallisesta orista melkoisen monitaiturin. Orin kanssa kilpailtiin lopulta aluetasolla niin koulu, este kuin kenttäratsastuksenkin parissa sijoittuen hyvin. Ruunaustakin ehdittiin hetken miettimään ennenkuin oria ymmärrettiin kuitenkin tarjota vielä kantakirjaan ja ori saikin varsin hyvät rakenne sekä käyttöpisteet. Tammojen suosioon ori päätyi heti, joskin tamma materiaali oli hyvin vaihtelevaa ja jälkikasvu myöskin sen mukaisesti hyvin laidasta laitaan olevaa ratsua.

IIE. Diane toimitti harrastekilparatsun uraa, kilpaillen parhaimmillaan aluetasolla, niin este- kuin kouluratsastuksen parissa. Muutamia kenttäkisojakin kokeiltiin, mutta ratsastajan pää ei lajia kestänyt. Sen sijaan tamma osoittautui kyllä varsin lupaavan oloiseksi lajiin. Kilpaileminen loppui hankosidevammaan, jonka seurauksena tamma siirrettiin vielä jalostuskäyttöön kolmen varsan ajaksi, jonka jälkeen koitti lopettaminen 17 vuoden iässä. Jälkikasvu oli emäänsä paljon kapasiteetikkaampaa, kiitos hyvien orivalintojen.

IE. Jaanan Usko on varsin mielenkiintoine tamma. Ensinnäkin sen nimesi kasvattajan 5 vuotias poika, joka antoi hieman orimaisen nimen. Varsana se oli varsin vaatimattoman olinen, mutta kummasti niin fyysistä kuin henkistä kasvua tapahtui kolmen ja viiden ikävuoden välillä huomattavasti ja tästä kuoriutuikin varsin korrekti rakenteinen sekä nöyrä työntekijä. Tasalahjakkaana tammana sen kanssa päädyttiin kenttäradoille, jossa hevonen oli ensimmäisestä kilpailustaan lähtien kuin kotonaan. Kun selkään vielä löydettiin sopiva kuski, niin kapasiteetti riitti aivan sinne suomenhevosten vaativan kärkeen. Neljänä peräkkäisenä kautena oli mestaruuksien mitaleilla, mutta sitä kirkkainta ei koskaan saavuttanut. Kilpailu-uran jälkeen tamma siirrettiin jalostukseen ja se astutettiin viidesti tarkkaan valituilla oreilla. Jälkikasvu oli yllättävän hyvää ja ne kaikki päätyivät lopulta myös kenttäradoille, vaikka kaikki eivät aivan sinne terävimpään kärkeen. Tamma lopetettiin 24 vuoden iässä hampaiden totaalisesti kuluttua loppuun.

IEI. Heinon Raja oli varsin lupaava nuori ratsun alku, jolla kasvattaja oli omia tammojaan jo astuttanut, mutta ori valitettavasti loukkasi jalkansa tapaturmaisesti ja sitkeistä pyrkimyksistä huolimatta ori oli parempi päästää kärsimyksistään ja lopettaan vasta 6 vuoden iässä.

IEE. Ajan Unelma toimi varsin monipuolisena ratsuna uransa ajan. Se aloitti kouluradoilta, mutta vaihtoi rataesteradoille omistajan vaihtuessa. Kolmas omistaja lopulta vei tamman myös muutamiin kenttäkilpailuihin. Varsin monilahjainen ja nöyrä tamma olikin, varsin käypän rakenteensa lisäksi. Se kantakirjattiin lopulta toiselle palkinnolle ja varsoi kolmesti. Varsojen isät oli huolella valittuja ja jälkikasvu olikin emästään hieman parempia versioita. Tamma itse menehtyi mitä ilmeisimmin sydänpysähdykseen kotilaitumella 21 vuoden iässä.

EI. Pirra on komea, tähtipäinen rautias suomenhevonen. Luonteeltaan 156 cm korkea ori on rauhallinen ja rohkea. Nykyään jo eläkkeellä oleva Pirra on kilpaillut kenttäratsastuksessa pitkän uran ja menestynytkin hyvin CIC1-tasolla. Jonkin verran orilla on kilpailutuloksia myös koulu- ja esteratsastuksen puolelta ja sen suoritusvarmuus olikin aivan huippuluokkaa: ori toimi aina yhtä ennalta-arvattavasti, eikä se järjestänyt yllätyksiä kisoissakaan. Hyväluonteisena ja lahjakkaana kenttäratsuna Pirra on ollut tammanomistajien suosiossa ja orilla onkin jo useita jälkeläisiä, jotka ovat suurimmaksi osaksi perineet hyvän luonteen isältään. Se on periyttänyt myös hyvää hyppykapasiteettia, mutta ikävä kyllä myös varsin vaatimattomia liikkeitä ja jonkin verran kesäihottumaa. Tänä päivänä Pirra viettää hyvin ansaittuja eläkepäiviä kotitallillaan, eikä ota enää tammoja vastaan.

EII. Peetu oli 151 senttinen kenttäratsastuspainotteinen harrasteratsu. Luonteeltaan rautias läsipää oli herkkä stressaantumaan, eikä se sen takia tullut koskaan kilpailleeksi muissa kuin lähitallien pikkukilpailuissa. Omistaja halusi kuitenkin pitää orin orina jalostusta varten, sillä Peetun isälinjasta löytyy useita hienoja kenttäratsuja. Peetu ei saanut juurikaan huomiota tammanomistajilta ja sen jälkeläismäärä jäikin vain neljään varsaan, mikä paljastui myöhemmin harmiksi, sillä Peetun jälkeläiset ovat lahjakkaita kenttäratsuja ja luonteeltaan paljon rohkeampia kuin Peetu itse, mikä näkyikin sitten niiden kilpailutuloksissa: kaikki sen jälkeläiset kilpailivat CIC1-tasolla menestyksekkäästi. Ori lopetettiin vain 19-vuotiaana sen terveyden heikentyessä yllättäen.

EIE. Emeriina oli rohkea ja pirteä punarautias suomenhevostamma. Ratsuna se oli menevä ja helppo ja se menestyikin hyvin kenttäratsastuksessa helpolla tasolla kahden eri ratsastajan kanssa. 157 cm korkea Emeriina loukkaantui kuitenkin jo 10-vuotiaana pahasti ja jouduttiin lopettamaan kaikkien harmiksi lopettamaan. Tammasta jäi vain yksi jälkeläinen, orivarsa Pirra, joka peri kovasti emänsä luonnetta ja kauniin päämerkin. Olikin onni, että Emeriina oli astutettu jo 3-vuotiaana ennen sen ratsukoulutuksen aloittamista, sillä muuten tämä hieno suorittajatamma ei olisi saanut yhtäkään jälkeläistä ja sen laadukas suku ei olisi päässyt jatkumaan.

EI. Peerta on luonteeltaan huomionkipeä hienohelma. Kuten Pirenjakin, Peerta osaa kyllä kertoa, mikäli kaikki ei tapahdu sen mielen mukaisesti. Ratsuna rautias tamma on hieman epävarma, se saattaa nähdä mörköjä kentän nurkissa tai kieltää esteellä ilman näkyvää syytä. Rakenteeltaan 158 senttinen Peerta on todella kaunis ja se onkin lisännyt tamman omistajan mielenkiintoa käyttää tammaa jalostuksessa, vaikka luonteellisesti sillä ei kovin paljoa annettavaa ehkä olisikaan. Yleispainotteiselle tammalle on käytetty pääasiassa kenttäpainotteisia oreja, mikä on sopivasti parantanut jälkeläisten luonnetta, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Varsoja Peertalla on 6, neljä tammaa ja kaksi oria, jotka kaikki ovat päässeet kilpaileviin koteihin. Peerta lopetettiin 22-vuotiaana sen tapeltua tarhakaverinsa kanssa rajusti saaden jalkaansa pahat vammat.

EII. Beetros oli hyvärakenteinen, mutta turhan orimainen ja huomionkipeä ori. Nuorempana punarautias keskittyi terrorisoimaan kotitalliaan, mutta vanhempana luonteen tasoituttua Beetroskin pääsi kokeilemaan kilparatoja. Orin kärsivällisyys ei riittänyt kouluradoille, mutta esteratsuna se pärjäsi hyvin peräti metrin radoilla - kunhan ratsastajan kantti kesti, sillä vauhtia tämän orin kanssa todellakin oli, yleensä vähän liikaakin. Kotikentällä ori suoritti Helpon B:n liikkeet tyylipuhtaasti, mutta sen motivoiminen moiseen touhuun oli niin vaikeaa, ettei oria koskaan nähty koulukilpailuissa. Tasan 160 senttinen Beetros ehti saada 8 jälkeläistä ennen menehtymistään 31 vuoden iässä. Harmittavaa kyllä, kovin moni orin jälkeläisistä ei ole kilpaillut, käynyt näyttelyissä tai saanut itse jälkeläisiä, joten orin sukulinjat ovat vain Peertan ja sen jälkeläisten varassa, sillä Beetros itse oli vanhempiensa ainoa jälkeläinen.

EEE. Eeroltti oli suloinen, juuri ja juuri hevoskokoinen suomenhevostamma. Kaunis rautias läsipää sukkajalka eli varsin vaatimattoman elämän maalaistalossa lasten yleisratsuna. Nähtiinpä tamma muutamasti myös lähitallien koulu- ja estekilpailuissakin, yleensä jopa varsin mukavalla menestyksellä. Eihän tamma mikään erityisen taitava tai näyttävä ollut, mutta sen miellyttämisenhalu sai sen kuuntelemaan ratsastajaa aina hyvin tarkasti, mikä varmasti paransi mahdollisuuksia sijoittua. Tasoltaan Eeroltti oli noin Helppo B ja 80cm. Lasten kasvettua isoksi ja lähdettyä opiskelemaan kiinnostui perheen äiti kuitenkin ajatuksesta teettää lempeällä tammalla varsa. Eeroltti varsoikin 14-vuotiaana kauniin rautiaan tammavarsan, mutta valitettavasti muutama kuukausi varsan syntymän jälkeen Eeroltti menehtyi ähkyyn ja tammavarsa jäi orvoksi vähän ennen vieroitusta.

Isän puoli © alhippa (VRL-00064), emän puoli © Ireth

Jälkeläiset

s. 25.10.2015 o. Kuukarin Jumprahuti, i. Parodian Justjoo, om. Kuuralehto
s. 19.04.2018 o. Kievarinkujan Räväkkä, i. Hautavahti, om. Kievarinkuja

Kisakalenteri

KERJ-sijoituksia 40 kpl, ERJ-sijoituksia 40 kpl, KRJ-sijoituksia 40 kpl
02.04.2015 - Helppo - 06/40
03.04.2015 - Helppo - 01/40
07.04.2015 - Helppo - 01/30
11.04.2015 - Helppo - 03/60
11.04.2015 - Helppo - 03/30
14.04.2015 - Helppo - 06/60
23.04.2015 - Helppo - 05/40
07.05.2015 - Helppo - 01/30
10.05.2015 - Helppo - 02/40
10.05.2015 - Helppo - 06/40
11.05.2015 - Helppo - 05/40
17.05.2015 - Helppo - 04/30
15.08.2015 - Helppo - 01/27
16.08.2015 - Helppo - 02/27
21.09.2015 - Helppo - 01/34
23.09.2015 - Helppo - 01/34
17.10.2015 - Helppo - 04/30
18.10.2015 - Helppo - 03/30
24.10.2015 - Helppo - 05/30
26.10.2015 - Helppo - 02/30
29.10.2015 - Helppo - 01/30
28.02.2018 - Helppo - 7/99 - KERJ CUP
13.03.2018 - Helppo - 02/30
17.03.2018 - Helppo - 1/30
17.03.2018 - Helppo - 5/30
19.03.2018 - Helppo - 2/30
20.03.2018 - Helppo - 2/30
24.03.2018 - Helppo - 2/30
26.03.2018 - Helppo - 3/30
26.03.2018 - Helppo - 5/30
27.03.2018 - Helppo - 4/30
29.03.2018 - Helppo - 1/30
30.03.2018 - Helppo - 3/30
01.04.2018 - Helppo - 2/39
03.04.2018 - Helppo - 4/40
06.04.2018 - Helppo - 5/50
11.04.2018 - Helppo - 3/40
12.04.2018 - Helppo - 6/40
21.04.2018 - Helppo - 3/40
30.04.2018 - Helppo - 5/40
15.04.2015 - 100 cm - 04/30
16.04.2015 - 100 cm - 01/30
01.04.2017 - 100 cm - 04/30
02.04.2017 - 100 cm - 04/30
02.04.2017 - 100 cm - 02/30
08.04.2017 - 100 cm - 05/30
12.04.2017 - 100 cm - 04/30
14.04.2017 - 100 cm - 05/30
15.04.2017 - 100 cm - 01/30
15.04.2017 - 100 cm - 04/30
15.04.2017 - 100 cm - 05/30
16.04.2017 - 100 cm - 03/30
16.04.2017 - 100 cm - 03/30
16.04.2017 - 100 cm - 01/30
16.04.2017 - 100 cm - 05/30
17.04.2017 - 100 cm - 03/30
18.04.2017 - 100 cm - 04/30
18.04.2017 - 100 cm - 02/30
19.04.2017 - 100 cm - 04/30
21.04.2017 - 100 cm - 05/30
21.04.2017 - 100 cm - 05/40
22.04.2017 - 100 cm - 01/30
23.04.2017 - 100 cm - 03/30
23.04.2017 - 100 cm - 04/30
23.04.2017 - 100 cm - 06/40
24.04.2017 - 100 cm - 02/30
24.04.2017 - 100 cm - 05/30
25.04.2017 - 100 cm - 05/30
25.04.2017 - 100 cm - 02/40
26.04.2017 - 100 cm - 03/40
26.04.2017 - 100 cm - 05/30
28.04.2017 - 100 cm - 03/50
30.04.2017 - 100 cm - 03/24
30.04.2017 - 90 cm - 8/130 - ERJ CUP
02.05.2017 - 100 cm - 01/30
02.05.2017 - 100 cm - 02/47
04.05.2017 - 100 cm - 03/48
04.05.2017 - 100 cm - 01/30
10.05.2017 - 100 cm - 05/30
17.05.2017 - 100 cm - 05/30
18.05.2017 - 100 cm - 03/30
25.03.2015 - Helppo A - 02/30
25.03.2015 - Helppo A - 03/50
04.04.2015 - Helppo A - 04/40
04.04.2015 - Helppo A - 02/40
07.04.2015 - Helppo A - 05/40
14.04.2015 - Helppo A - 01/30
16.04.2015 - Helppo A - 05/40
17.04.2015 - Helppo A - 05/40
18.04.2015 - Helppo A - 04/40
18.04.2015 - Helppo A - 06/40
18.04.2015 - Helppo A - 01/30
25.04.2015 - Helppo A - 05/30
27.04.2015 - Helppo A - 07/50
30.04.2015 - Helppo A - 03/50
30.04.2015 - Helppo A - 06/40
01.05.2015 - Helppo A - 05/100
01.05.2015 - Helppo A - 03/50
13.05.2015 - Helppo A - 05/40
17.05.2015 - Helppo A - 06/40
18.05.2015 - Helppo A - 04/40
20.05.2015 - Helppo A - 04/40
20.05.2015 - Helppo A - 04/40
21.05.2015 - Helppo A - 03/40
21.05.2015 - Helppo A - 02/40
22.05.2015 - Helppo A - 05/40
09.06.2015 - Helppo A - 04/40
03.07.2015 - Helppo A - 07/50
04.07.2015 - Helppo A - 01/40
07.07.2015 - Helppo A - 06/40
07.07.2015 - Helppo A - 06/40
07.07.2015 - Helppo A - 05/50
09.07.2015 - Helppo A - 07/50
09.07.2015 - Helppo A - 01/40
14.07.2015 - Helppo A - 01/40
14.08.2015 - Helppo A - 05/30
14.08.2015 - Helppo A - 05/30
18.08.2015 - Helppo A - 05/30
06.11.2015 - Helppo A - 02/40
11.11.2015 - Helppo A - 04/40
15.11.2015 - Helppo A - 02/40
20.11.2015 - Helppo A - 06/40

31.01.2019 - Kutsu - 100 cm - 1/47 - VSR CUP
31.06.2019 - Kutsu - Helppo A - 8/64 - VSR CUP

Päiväkirja

29.03.2018
Otin Pirren käsittelyyn heti aamusta, kunhan se oli aamuheinät ehtinyt syödä. Otin sen kunnon harjaukseen ja varustin tamman valmiiksi. Vedin vielä omat ratsastuskamppeet päälle, ja talutin Pirren ulos. Nousin tallin edessä selkään, sillä tänään oli tarkoitus suunnata leppoisalle maastolenkille. Oli tarkoitus pitää siis ihan palautteleva päivä, sillä eilen olimme ollut kenttäkilpailuissa Raatteen suomenhevosten järjestämissä kilpailuissa, joten rennompi päivä olisi ehdottomasti paikallaan. Eilinen kilpailupäivä ei ollut Pirren kohdalla mikään ihan nappisuoritus, mutta ei mikään katastrofikaan missään nimessä. Lopullinen sijoitus 30 ratsukon luokassa oli sija 22. Päivä ei alkanut kouluosuudelta mitenkään mairittelevasti, ja sijoitus oli jo siinä kohdalla sija 17, josta on lähes mahdotonta nousta enää kohti luokkasijoituksia. Puhdas rataesteosuus nosti tilaa vain yhden sijan ylemmäs, ja maastoestekoe oli kyllä estevirheetön, mutta nappasimme sieltä yliaikavirheitä, jotka pudottivat meitä luokassa vielä alemmas, sillä luokka oli melko kovatasoinen eikä muillekaan tullut maastossa juuri estevirheitä. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen päivään, koulutreenit jatkuvat ja toivottavasti se alkaa näkyä tuloksissa. Maastolenkkimme sujui rauhallisesti, ja se kesti noin 40 minuuttia, ja siihen kuului pääasiassa kävelyä, mutta myös rauhallista ravailua ja yksi laukkapätkä. Pirre tuntui melko rennolta ja rauhalliselta, mutta eilinen kilpailupäivä ei tuntunut jäykistävän sitä juuri yhtään. Tallille saavuttuamme hoidin sen huolella, ja sitten se pääsi loppupäiväksi ulos tarhailemaan.

03.04.2018 kouluvalmennus, valmentajana beauvoir
PJ oli tullut kotitallilleni kouluvalmennukseen rautiaan Pirre-tammansa kanssa. Aloitimme valmennuksen kolmikaarisella kiemurauralla, jonka oli määrä notkistaa hirmu energistä Pirreä tulevaa vastalaukkaharjoitusta varten. Tamma oli aluksi vähän pohkeen takana, se kyllä liikkui eteenpäin vähän turhankin hyvin, mutta taivutukset ja asetukset eivät meinanneet mennä läpi. PJ sai tehdä töitä hiki lentäen, jotta Pirre alkaisi liikkumaan rehellisesti selkänsä läpi. Kiemuraurien sekä volttien ansiosta Pirre alkoi pikku hiljaa antamaan periksi ja liikkumaan oikeinpäin, ja pääsimmekin siirtymään alkuverryttelytehtävistä haastavampiin harjoituksiin. Ratsukko sai alkaa tulemaan laukkakahdeksikkoa siten, ettei laukkaa vaihdettu kertaakaan – kahdeksikon toinen puolisko tultaisiin siis myötälaukassa, ja toinen vastalaukassa. PJ:llä oli hiukan hankaluuksia saada Pirre pysymään koko kahdeksikon läpi samassa laukassa, tamma olisi kovin mielellään vaihtanut aina myötälaukan. Suokkia alkoi vähitellen kyllästyttämään kahdeksikolla pyöriminen, joten neuvoin PJ:tä ottamaan välikäynnit heti, kun Pirre tuntuisi satulasta käsin hyvältä ja pehmeältä. PJ totesi välikäyntien aikana, että Pirre oli vähän hidas reagoimaan pidätteisiin, joten ajattelin, että laukka-käynti-laukka -siirtymiset voisivat toimia hyvin tässä tilanteessa. Annoinkin ratsukon tulla ko. siirtymisiä ennen vasta-asetuksien kokeilemista. Kun PJ oli tullut muutamaan otteeseen siirtymiset, hän sai ottaa Pirren kanssa myötälaukkaa vasta-asetuksilla pääty-ympyrällä. Pirre tahtoi puskea sisäpohjetta vastaan kovasti, mutta PJ piti pintansa ja sai tamman yllättävän vetreäksi. Hyvin menneeseen ympyrään oli hyvä lopettaa hienosti sujunut valmennus.

28.04.2018 estevalmennus, valmentajana coupie
Tänään saavuin Kievarinkujaan valmentamaan Pirreä esteiden parissa. Punarautias, pienikokoinen tamma vaikutti heti ensi näkemältä mukavan reippaalta ja energiseltä, mutta myös kiltiltä hevoselta, jonka ratsastaja kertoi olevan todellinen monilahjakkuus. Pirre liikkuikin heti alusta alkaen kauniisti oikein päin, vaikuttaen vastaavan apuihin nopeasti ja mielellään. Alkulämmittelyssä ratsukko sai ylittää kavaletteja erilaisilla kaarevilla urilla ja treenata askeleen pidentämistä ja lyhentämistä päin varsinaista päätehtävää eli uusintaradan ratsastamista varten. Pirreä ei juuri tarvinnut houkutella lisäämään laukkaan pituutta ja voimaa, ja vaikka kokoaminen ei ollut aivan yhtä sulavaa ja rentoa, varsinaisia ongelmia ei ratsukolla tuntunut olevan. Uusintaradan ratsastus aloitettiin tekemällä parin esteen pätkiä ja yhdistämällä ne sitten radaksi. Pirre innostui kovasti päästessään liikkumaan hieman reippaammassa temmossa, ja vaikka tamma ei missään nimessä karannutkaan avuilta, pääsi se venymään turhan pitkäksi ja matalaksi. Ratsastajalla oli selvästi vaikeuksia saada Pirreä ylös kaarteiden jälkeen ennen esteitä, ja hevonen ottikin useampia puomeja matkaan pääasiassa etujalkavirheiden takia. Rehellisesti se kuitenkin hyppäsi, vaikka paikat olivat paikoin huonoja. Pyysin ratsastajaa olemaan hieman nopeampi käden kanssa ja ratsastamaan tammaa jalalla ylös ja eteenpäin, jotta Pirre ei jäänyt painamaan ohjaa vasten. Huolellisella kaarteiden ratsastuksella tamma saatiin pysymään skarpimpana, jolloin vauhtiakin uskalsi hieman lisätä ilman että puomit alkoivat putoilla. Loppuun ratsukko tekikin erittäin hienon, vauhdikkaan ja ketterän uusintaradan, jolla olisi jäänyt moni puoliverinen taakse aikavertailussa!

31.10.2018
Tänään otettiin Pirren kanssa ihan rennosti, laitoin sen rauhassa kuntoon ja suuntasimme kentälle, sillä lämpötila oli taas noussut plussan puolelle, ja kenttä hyvässä kunnossa. Käynnistä harjoittelimme pysähdyksiä, ja pikkuhiljaa aloin keventämään rennosti, ja Pirre tuntui mukavan rennolta. Sitten otimme laukkaa, ja tamma innostuikin hieman pukittelemaankin. Kentälle oli jäänyt pari pientä ristikkoa, joten otimme niitä lopuksi vielä muutaman kerran. Teimme näitä ristikkoja kahdeksikolla, ja harjoiteltiin myös hypppyjä ravilähestymisellä. Ristikot nostettiin vielä pieniksi, n. 50 cm pystyiksi, ja tulimme niitä vielä muutaman kerran. Tarkoituksena oli pitää ihan rento päivä, joten emme tulleet esteitä enää sen suurempina, vaan siirryimme tekemään loppuverryttelyä ja pitkän kävelyn jälkeen suunnattiin kohti tallia.

Hoito-ohjeet

Sateella vuoreton sadeloimi
Esteille lampaankarvasuojat
Hypppäämisen jälkeen jalkojen kylmäys