Kievarinkuja

ulkoasu © Cery 2017SalmiakkinoitaNimi Salmiakkinoita Rekisterinumero VH16-018-2648
Rotu, sukupuoli suomenpienhevonen, tamma Omistaja PJ (VRL-14469) / Kievarinkuja
Väri Rautias Kasvattaja Riku Huttunen, evm
Syntynyt 23.12.2016, 29 v Koulutustaso Helppo B, 100 cm
Säkäkorkeus 145 cm Painotus Esteratsastus

Tammikuun 2017 suomenhevosten varsa-arviointi
rakenne 6.6, suku 8, käytöskoe 9 + 6.2 = 29.8 SV-II

Tammikuun 2017 estevarsojen laatuarvostelu
8 - 10 - 4 - 4 - 1 - 5 = 32p / EV-I

Maaliskuun 2017 suomenhevosten kantakirjaustilaisuus
18 + 18 + 18 + 15 = 69p. KTK-III

Toukokuun 2017 suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus
14 (4-3-4-3) + 20 + 14 + 21 + 20 = 89 p. / SLA-II

Heinäkuun 2017 esteratsastusjaoksen laatuarvostelu
7,5 + 40 + 16 + 20 + 15 = 98,50p. ERJ II

Heinäkun 2017 yleislaatuarvostelun tilaisuus
30 (17+13) - 18 (15+3) - 17 - 15 - 4 = 84p / YLA2

Historia

Nellin päätyminen meille on hyvin klassinen tarina. Selailin ihan uteliaisuuttani kahvikupposen ääressä myytäviä hevosia netistä, ihan mielenkiinnosta jos vaikka joku tuttu olisi laittanut hevosensa myyntiin. Sitten silmiini osui kuva rautiaasta pienhevosvarsasta. Ei minulla ollut etsinnässä juuri sellaista, mutta perustelin itselleni, että kyllä sellaiselle käyttöä löytyisi. Yksi asia mikä Nellissä jäi mieleen, oli sen hieno sukutaulu. Sen isä Hemminki on todella hieno suomenpienhevosori, jolla ei ainakaan vielä jälkeläisiä ole kuitenkaan kovin montaa. En voinut mitään, kun soitin kasvattajalle ja sovimme että tulen katsomaan varsaa. No, tässä kohtaa mikään ei voi oikein mennä pieleen. Varsaa kun menee katsomaan, niin ei siitä yleensä mitään sellaista tule ilmi, etteikö sitä haluaisi. Tamma hurmasi suloisuudellaan, ja niimpä se muutti meille.

Luonne

Hoitaessa Nelli on mitä kultaisin tamma. Se viihtyy hyvin niin ihmisten kuin muiden hevostenkin kanssa, eikä yleensä haasta riitaa kenenkään kanssa. Nellin kanssa kaikki hoitotoimenpiteet onnistuvat yleensä helposti, vaikkakin se joskus vähän tylsistyessään saattaa yrittää keksiä jotain pientä asioiden hankaloittamista. Esimerkiksi se saattaa joskus vähän leikkimielisesti ottaa hampaillaan harjaajan hihasta kiinni, mutta ei missään nimessä yritä purra. Varusteiden laitto onnistuu kuitenkin aina hyvin helposti ja nopeasti sen kanssa. Toisinaan sillä on tapana taluttaessa alkaa näkemään puskista hyppivän pieniä vihreitä miehiä, mutta hyvin pienellä komentamisella tamma unohtaa hölmöilyt ja käyttäytyy taas asiallisesti. Yksin oleminen ei kuulu Nellin vahvuuksiin, ja hevosia sisälle haetaessa sitä ei saa missään nimessä jättää viimeiseksi, sillä yksin jäädessään Nelli tulee tarvittaessa vaikka aidoista läpi. Traileriin lastatetessa Nellin helppo luonne tulee taas hienosti esiin, sillä se kävelee traileriin nätisti, yhtään empimättä ja myös matkustaa nätisti. Kopista pois purkaessa sillä on tapana tulla vähän liian kovalla vauhdilla, mutta tilanne tasaantuu heti kun se on saatu pois trailerista, eikä sille jää vauhti enää päälle.

Ratsuna Nelli on oikein kiva. Se on hyvin tasavarma ratsu, niin koulussa kuin esteilläkin. Esteillä se on hyvin rohkea, eikä sitä haittaa vaikka esteissä olisi kuinka erikoisia portteja tai kumiankkoja uimassa vesimatossa. Se on kaikille avuille hyvin herkkä ja on hyvin reippaan luonteinen, joten raippaa tämän kanssa ei tarvitse oikeastaan ikinä. Jos tamman kaiken energian saa käytettyä oikein, eli työntekoon, se on erittäin miellyttävä ja mukava ratsu. Tammalla on oikein kivat askellajit istua, mutta kaikkein näyttävintä sen liike ei ole, mutta onneksi sillä ei esteradoilla olekaan väilä. Mikään automaatti Nelli ei tosiaan ole koulupuolella, mutta kiva opetusmestari siinä mielessä, että se tekee kaiken kyllä parhaansa mukaan jos ratsastaja vain pyytää oikein. Se kuitenkin helposti turhautuu jatkuvaan maneesin kiertämiseen samojen tehtävien parissa, joten mielen virkeänä pitämiseksi sen viikko-ohjelmaan kuuluu useampi maastoilukerta. Maastossa se onkin oikein rauhallinen ratsu, ja tykkää hypätä maastoesteitäkin. Maastoesteillä se on hyvin rohkea, eikä jännitä erikoisemmankaan näköisiä esteitä. Kilpailupaikalla Nelli ottaa helposti vähän stressiä, mutta kunhan pääsee verryttelyyn ja tekemään suoritusta, se keskittyy täysillä työntekoon.

Sukutaulu

i. Hemminki
evm
ii. Hurmaavan Liekki iii. Hurmaavan Laulu
iie. Hurmaavan Veijari
ie. Seljangan Hillevi iei. Hurmaavan Luka
iee. Hurmaavan Kuura
e. Mimmin Vimmattu
evm
ei. Mustikkavuoren Mellastus eii. Rakkaan Benjamin
eie. Mustikkavuoren Minea
ee. Kesäkadun Minja eei. Vuorirannan Vilhelm
eee. Mimmin Idea

Sukuselvitys

i. Hemminki on vaaleanrautiaan värinen suomenhevonen, jolla on korkeutta 147 cm. Ori on kilpaillut ahkerasti pitkän uran esteratsastuksessa aina 110 cm:n tasolle saakka. Menestys on välillä ollut melko vaihtelevaakin, mutta pääasiassa tulokset ovat olleet hyviä. Luonnetta Hemmingillä on paljon, ja se tarvitseekin napakan käsittelijän joka pärjää sen kanssa. Jälkeläisiä Hemmingillä ei vielä kovin paljoa ole, mutta kisauran alettua olemaan loppusuoralla, alkaa jälkikasvuakin varmasti tulla enemmän.

ii. Hurmaavan Liekki on tummanruunikko 144 cm suomenpienhevosori. Sen kilpailu-ura lähti erittäin lupaavasti käyntiin ja se pärjäsi nuorten hevosten luokissa hyvin. Nykyään Hurmaavan Liekki toimii lähinnä siitoshevosena. Luonteeltaan Hurmaavan Liekki on melko temperamenttinen.

ie. Seljangan Hillevi myytiin kasvattajaltaan jo nuorena suurelle ja tunnetulle suomenhevostallille. Uudessa kodissaan tämä liinakko tamma koulutettiin ja se aloitti kilpailu-uransa kouluratsastuksessa, jonka lisäksi se kilpaili myös valjakkoajossa hyvällä menestyksellä. Tallin pienennettyä toimintaansa tamma myytiin pienemmälle tallille, jossa Seljangan Hillevi siirtyi siitostammaksi, tosin se ehti saada jälkeläisiä vain kaksi kappaletta. Hillevi oli väriltään kauniin rautias.

iii. Hurmaavan Laulu niitti mainetta kenttähevosena, vaikkakin sen ehdoton vahvuus olikin koulupuolella. Se kuitenkin rakasti myös hyppäämistä, joten pärjäsi hyvin helpoissa kenttäluokissa. Se oli komea rautias, joka kilpailuissa keräsi paljon katseita.

iie. Hurmaavan Veijari oli 157 cm siitostamma. Tamma oli väriltään tummanrautias ja sukutaulultaan ravitaustainen. Veijarista yritettiinkin ensin ravihevosta, mutta kun se ei näyttänyt omaavansa lahjakkuutta siihen, se siirtyi ratsun uralle. Tamma osoittautuikin hyväksi esteratsuksi, ja menestyi 110 cm:n esteluokissa hienosti. Valitettavasti esteura kuitenkin katkesi hankosidevamman vuoksi, ja Hurmaavan Veijari siirtyi tästä syystä viettämään siitostamman elämää.

iei. Hurmaavan Luka on nimi jonka löytymisestä hevosensa sukutaulussa saa olla ylpeä. Hurmaavan Luka oli kantakirjattu I-palkinnolla, ja se omasi erittäin laadukkaan laukan. Tammojen omistajat olisivat halunneet käyttää Lukaa astutukseen enemmänkin, mutta sen omistaja halusi käyttää sitä jalostukseen melko säästeliäästi. Hurmaavan Lukan jälkeläisistä erittäin suuri osa on päässyt kantakirjaan joko I tai II-palkinnolle.

iee. Hurmaavan Kuura oli pirteä pienhevostamma. Kuura kilpaili sekä koulua helppo A - tasolle sekä esteillä 100 cm saakka. Kuura varsoi vain yhden jälkeläisen. Se myös kantakirjattiin II-palkinnolla.

e. Mimmin Vimmattu on suosittu siitostamma, joka tosin ei ole ikinä startannut minkään lajin ratsastuskisoissa. Tamman suku on erittäin hyvä, ja Mimmin Vimmatun jälkeläiset ovat olleet erittäin hyvin menestyneitä. Mimmin Vimmattu on pärjännyt näyttelyissä erittäin hyvin, ja saanut toinen toistaan parempia palkintoja kahmittua. Juuri ponikokoiseksi jäänyt tamma on periyttänyt jälkeläisilleen hyvän rakenteen lisäksi erittäin miellyttävää luonnetta.

ei. Mustikkavuoren Mellastus oli upea isoilla merkeillä varustettu punarautias ori, joka kilpaili sekä este - että kouluratsastuksessa pitkän uran. Ori oli melkoinen rusettihai, jonka takia siitä tuli myös kysytty hevonen jalostukseen. Kantakirjaan II-palkinnolla palkittu ori jätti jälkeensä melkein 50 jälkeläistä, jotka ovat menestyneet kilpakentillä oikein hyvin.

ee. Kesäkadun Minja kiersi lähinnä näyttelyissä, mutta osallistui jonkin verran myös ratsastuskilpailuihin. Tamma hyppäsi ratana 110 cm:n esteitä ja osasi helpon A:n asiat. Minja kantakirjattiin II-palkinnolla, ja sai muutaman jälkeläisen.

eii. Rakkaan Benjamin oli vaaleanrautias pienhevosori. Benjamin toimi kilpahevosena niin koulu-, este - kuin kenttäradoillakin. Ori oli luonteeltaan hieman jääräpäinen, mutta kun sen kanssa yhteistyö jatkui vähän pidempään, alkoi yhteinen sävel löytyä. Benjamin myös kantakirjattiin upeasti I-palkinnolla, ja se oli hyvin suosittu jalostusori pienhevoskasvatukseen. Benjamin lopetettiin 28-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

eie. Mustikkavuoren Minea oli hyvin rauhallinen ja varma helppojen esteluokkien suorittaja. Tamma saikin uransa aikana melkoisen pinon ruusukkeita, ja myös opetti monet lapset ratsastuksen saloihin. Minea sai myös kolme varsaa, mutta valitettavasti jouduttiin lopettamaan jo 20-vuotiaana selkävikojen vuoksi.

eei. Vuorirannan Vilhelm oli musta, pienikokoinen ori. Sen kilpailu-ura koostui lähinnä näyttelykehien valloittamisesta. Siellä se pärjäsi yleensä hyvin, vaikkakin sen luonne oli hieman haastava, ja välillä se keksi omia pellenumeroitaan kehässä, jota tuomarit eivät yleensä katsoneet oikein hyvällä. Hyvin käyttäytyessään se esitti hienoja liikkeitään, ja sai yleensä hyvät arvostelut.

eee. Mimmin Idea oli varsinainen kisatykki. Sillä kilpailtiin lähinnä koulua, mutta sen lisäksi se starttasi usein myös kenttäkilpailuissa. Mimmin Idea omasi näyttävät askellajit, hyvän hyppytekniikan ja erittäin hyvän tasapainon, joka teki siitä miellyttään ratsun. Sen kilpailu-ura ei ollut kuitenkaan hirveän pitkä, vaan se jäi nopeasti vain siitoskäyttöön, ja saikin useamman varsan.

Jälkeläiset

s. 21.02.2017 t. Kievarinkujan Hilla, i. Katajamäen Kiusanhenki, om. Kievarinkuja
s. 14.09.2017 o. Kievarinkujan Kipinä, i. Patamajuri, om. SV

Kisakalenteri

ERJ-sijoituksia 40 kpl, VSR CUP-sijoituksia 2 kpl

09.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 1/23
11.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 6/56
12.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 1/26
13.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 5/29
15.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 5/56
16.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 3/26
17.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 2/23
18.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 2/21
18.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 4/29
18.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 2/30
19.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 4/30
20.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 4/30
23.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 4/40
24.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 5/40
24.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 1/50
25.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 1/30
26.12.2016 - Kutsu - 90 cm - 5/30
26.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 6/50
28.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 4/30
29.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 1/30
29.12.2016 - Kutsu - 100 cm - 5/30
04.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 5/30
05.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/40
05.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/60
05.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/40
07.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/30
07.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 6/40
07.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 4/40
08.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 4/56
08.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 6/60
09.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/30
10.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 2/49
11.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/40
12.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/30
16.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 5/40
17.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/30
18.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/40
18.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 2/30
20.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 5/40
24.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 2/24
30.03.2019 - Kutsu - 90 cm - 7/99 - ERJ CUP
31.01.2017 - Kutsu - 100 cm - 7/102 - VSR CUP
30.11.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/73 - VSR CUP
31.01.2019 - Kutsu - 100 cm - 4/47 - VSR CUP
31.08.2019 - Kutsu - Tutustumisluokka - 5/29 - VSR CUP
15.01.2017 - VSR, suomenhevosten rotunäyttely - 22/25, II-palk

15.07.2017 - Kutsu - suomenpienhevostammat - 4/11, RCH

Päiväkirja

7.12.2016
Aika on mennyt nopeasti,, ja nyt Nellillä on ikää jo 5 kk. Tuntuu hurjalta, sillä juurihan se vasta syntyi! Varsa-aika tamman kanssa on sujunut hyvin, ja se vaikuttaa oikein järkevältä ja mukavan luonteiselta, mikä povaa hyvää tulevaisuutta ajatellen. Kovin isolta Nelli ei ainakaan vielä vaikuta, joten olemme arvelleet että tamma jää ihan pienhevosen mittoihin. Tästä olemme tallin henkilökunnan kanssa olleet ihan mielissämmekin, sillä on ihan mukava saada talliin vähän ponikokoisempiakin asukkaita, ja kun Nellin luonne vaikuttaa ainakin tässä vaiheessa kehitystä näin hyvältä, niin siitä voi tulevaisuudessa vaikka kuoriutua hyvä opetusratsu vähän pienemmille ratsastajille! Seuraavaksi tamman tulevaisuudessa on vuorossa vieroitus emästä, jonka kovasti toivomme sujuvan mahdollisimman kivuttomasti Nellin kannalta. Sen jälkeen tamma saakin jatkaa rauhallisesti varsa-ajan viettämistä, johon tietysti jonkun verran sisältyy kouluttamista mm. riimun pitämiseen, taluttamiseen ja jalkojen nosteluun. Kun ikää saadaan muutama vuosi lisää, on Nellin kanssa tarkoitus päästä käymään vieraassakin ympäristössä harjoittelemassa, sillä tavoitteena on viedä tamma suomenhevosten varsa-arviointiin.

2.1.2017
Vuosi on vaihtunut, ja tuntuu jotenkin hankalata ymmärtää, ettei Nelli ole enää ihan pieni varsa. Varsahan se edelleen on, kun ikää on vasta 2 vuotta, mutta ei mikään ihan lapsi kuitenkaan enää. Sen kanssa on mukava touhuilla, ja se tuntuu oppivan uudet asiat hetkessä. Loppuvuodesta jo olin suunnitellut sen viemistä sitten 2 vuosiaana suomenhevosvarsojen arviointiin, ja nyt se alkaa olla ajankohtaista, sillä ilmoitin Nellin tammikuun lopulla järjestettävään arviointiin. Tulin innostuneeksi asiasta niin kovin, että ilmoitin sen samaan syssyyn myös estevarsojen arviointiin.. Se tilaisuus järjestetään kuun viimeinen päivä, saapa nähdä miten siellä käy! Suokkiarviointi ei niin jännitä, kun vastassa on samanrotuisia nuoria, mutta estearvostelu vähän jännittää, miten meidän pieni suomenputte siellä pärjää.

4.1.2017
Tänään oli vuorossa kengittäjän vierailu Kievarinkujassa. Nelli sai jäädä syömään aamuheiniään karsinaan, sillä sen oli tarkoitus olla kengittäjän saavuttua ensimmäisenä vuorossa. Nellihän on vasta kahden vanha, joten sillä ei ole vielä kenkiä. Eikä niitä nytkään ollut tarkoitus laittaa, vaan vain vähän vuolla kaviota siistimmäksi ja samalla huolehtia, että se tottuu jo nuorena kengittäjän käsittelyssä olemiseen, jotta vähän vanhempana kengitys ei tule suurena shokkina. Kengittäjämme onneksi ymmärtää hyvin, miten nuorta varsaa pitää käsitellä, joten en itse jännittänyt tilannetta lainkaan, kun tiesin kaiken menevän hyvin. Pientä ihmetystä Nellin suunnalta oli havaittavissa, mutta pian se tottui tilanteeseen, ja kaikki sujui niin hyvin kuin pitikin sujua.

5.1.2017
Vähän jouduin naureskelemaan itselleni, että olenkohan melkein vähän yli-innokas varsan omistaja. Eilen oli kengitysharjoitukset, eikä väliin jäänyt yhtään "turhaa" päivää, kun heti tänään aloitimme Nellin kanssa harjoitukset ohjasajon saloihin! Ohjasajosta ollaan vähän kahta mieltä, mutta minä pidän sitä hyödyllisenä taitona varsoille, vaikka niistä ei olekaan tarkoitus tulla ravureita. Aikomus ei ole laittaa kärryjä perään, mutta kaikenlainen maasta käsin tapahtuva koulutus on ehdottomasti hyväksi, ja uskon sen helpottavan aikanaan ratsukoulutustakin. Otin yhden tallitytöistä apuriksi, ja itse jäin ohjien perään, kun tallityttö aluksi talutti Nelliä, ja tutkiskeli, miten se asiaan suhtautuu. Yllättävän pian Nelli alkoi rentoutua, ja ymmärsi selkeästi homman jujun. Teimme vain käynnissä helppoja reittejä, ja pääsimme lopettamaan onnistuneeseen suoritukseen.

6.1.2017
Nellin kanssa elo on ollut pääasiassa helppoa ja ongelmatonta, ja ei tänäänkään mitään suurta, mutta pieni välikohtaus kun tamma ei ensimmäistä kertaa meinannutkaan antaa tarhasta kiinni. No, ei siinä muu auttanut kuin turvautua perinteiseen apukonstiin, eli kauralla houkutteluun. Ja suomenhevonen kun on kyseessä, se olikin takuuvarma keino. Kun tämä ongelma oli selätetty, harjoiteltiin tallissa vähän varusteiden pukemista sen päälle. Tänään oli tosiaan ensimmäinen päivä, kun Nelli piti suitsia kuolaimineen päässään, sekä laitettiin satula hetkeksi selkään. Satula tuntui olevan sille ihan okei, eikä se sen enempää sitä ihmetellyt. Suitsia laittaessa vähän sen piti kuolaimia maiskutella ja ihmetellä, mutta mitään sen ihmeellisempää asiassa ei sen mielestä ollut.

23.1.2017
Suomenhevosten varsa-arvioinnista on nyt selvitty, sillä tilaisuus järjestettiin muutama päivä sitten. Päivä oli ihan onnistunut, ja Nellin SV-II palkintoon olen ihan tyytyväinen. Aika kunnianhimoisesti tulee suhtauduttua näihin varsa-arviointeihin, ja aina sitä I-palkintoa toivoo, mutta II-palkintoonkin täytyy ehdottomasti olla tyytyväinen! Päivä alkoi rakennearvostelulla, josta odotin ihan hyviä tuloksia, mutta en mitään päivän kärkitulosta. Ja oikeassa olin, luokan pisteitä kun katsoo niin aika keskivaiheilla oltiin, eli ihan hyvä tulos. Suvusta saimme arvionniksi numeron 8, eli sekin ihan ok tulos! Käytöskoe arviointiin ensin kehässä käyttäytymisen perusteella, ja sen jälkeen mm miten toimii taluttaessa, pesussa sekä eläinlääkärin ja kengittäjän kommentit. Kehäkäytöksestä saatiin hurjan hyvä tulos, nimittäin 9! Toinen arvostelukohta jäi valitettavasti vähän huonommaksi, ja siitä arvosanaksi vain 6,2. Eli näin kun päivän kulkua miettii, niin rakenteesta olisi ollut hyvällä tuurilla mahdollista saada muutama piste enemmän, ja käytöskokeen jälkimmäinen osa ei ollut ihan niin onnistunut kuin olisi voinut olla. Päivästä saatiin kerättyä pisteitä yhteensä 29,8 pistettä, ja vähän harmitti huomata, että I-palkinto jäi oikeasti vain 0,2 pisteen päähän! Eli todella lähellä oltiin sitä parasta palkntoa. Tämä "näin lähellä mutta niin kaukana" - fiilis jäi vähän vaivaamaan, joten katsotaan että yritetäänkö viedä Nelli vielä 3-vuotiaana uudestaan arvosteluun, jos vaikka saataisiin palkinto nostettua sinne I-palkinnoksi!

27.04.2017 estevalmennus, valmentajana Cee
Valmensin tänään PJ:tä ja nuorta suomenhevosneitiä Nelliä Kievarikujassa. Omistajan mukaan Nelli on varma, rohkea ja reipas. Olin utelias näkemään Nellin tositoimissa, varsinkin kun viisivuotiaalla pitäisi olla sukunsa puolesta hyvät rahkeet esteille. Ratsukko sai alkuun verrytellä itsenäisesti – toki valvovan silmän alla, kun itse rakensin esteitä. Itsenäisen verryttelyn jälkeen pyysin PJ:tä ratsastamaan laukkapuomeja suurella pääty-ympyrällä, sekä hyppäämään pienen ristikon toisella pitkällä sivulla. Nelli reipastui välittömästi, muttei koheltanut päättömästi. Ensimmäisten kierrosten puomit taisivat hieman kolista, mutta tamma keskittyi sen jälkeen jalkoihinsa huomattavasti enemmän. Molempien suuntien jälkeen hypättiin kolmen esteen sarjaa, jonka korkein este oli aluksi vain 60 cm. Nelli oli kuitenkin niin reipas ja tarkka ja PJ innoissaan, että estekorkeudet alkoivat nousta joka kerralla. Lopulta viimeinen pysty oli 105 cm korkea, korkeampi kuin tamman aiemmin hyppäämät esteet. Nelli suoriutui esteestä hyvin ja PJ:n tehtäväksi jäi vain nauttia kyydistä ja olla hypyssä mukana, sillä tamma osasi itse katsoa ponnistuspaikat. Nelli oli oikein sympaattinen ja lahjakas tapaus, oli ilo valmentaa!

Hoito-ohjeet

Ruokinta
Heinät 3 + 3 + 3 + 3
Kaura 1 + 1
Kivennäinen 0 + 0,5 dl

Sateella tarhaan sadeloimi
Hikisenä kuivatusloimi
Ratsastukseen suojat joka jalkaan