Kievarinkuja

ulkoasu © Cery 2017Tiilikan Vinku-Iita


© kasvattaja

Nimi Tiilikan Vinku-Iita Rekisterinumero VH16-018-1162
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma Omistaja PJ (VRL-14469) / Kievarinkuja
Väri Liinakko Kasvattaja Tiilikanoja
Syntynyt 01.04.2016, 18 v Koulutustaso Vaativa B, 110 cm
Säkäkorkeus 161 cm Painotus Yleispainotus

Elokuun 2016 suomenhevosten kantakirjaustilaisuus
17 + 19 + 17 + 17 = 70p KTK-II

Helmikuun 2017 esteratsastusjaoksen laatuarvostelu
7 + 40 + 23 + 20 + 15 = 105 p. ERJ I

Maaliskuun 2017 suomenhevosten laatuarvostelu
14 (4-3-4-3) + 18 + 23 + 20 + 20 = 95 p. / SLA-I

Maaliskuun 2017 yleislaatuarvostelun tilaisuus
30 (15+15) - 30 (21+9) - 17 - 14 - 7 = 98p / YLA1

Huhtikuun 2017 kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu
7,5 + 40 + 23 + 20 + 15 = 105,5 p. KRJ-I

Champion - arvonimi myönnetty 03/2018
Jälkeläisluokka B - arvonimi myönnetty 04/2018

Luonne

Iita on paljon ruuan perään, joten sitä taluttaessa täytyy olla tarkkana, ettei se jyrää sinua jonkun mehukkaan ruohotupsun vuoksi. Kun tamma on ehtinyt turpansa painaa maahan, siinä on kova homma saada se sieltä vielä sinä päivänä ylös. Muuten Iita on kyllä mahdottoman kiltti tapaus, eikä tekisi pahaa kärpäsellekään. Se on myös kärsivällinen, eikä hermostu monien tuntien paikallaanseisomisesta taikka pienten lasten hälinästä tallissa. Tamma rakastaa harjaamista todella paljon ja meinaa suurinpiirtein aina nukahtaa, kun joku koskeekin harjalla kylkeen. Kaviot nousevat Iitalta ongelmitta kavioiden puhdistuksen ajaksi. Varustamisessakaan ei ole mitään ongelmaa, paitsi satulavyön kanssa täytyy aina välillä pullistella.

Ratsastaessa Iita on reipas, välillä ehkä vähän liiankin reipas. Se vain posottaa menemään tuhatta ja sataa, kun ratsastaja yrittää tehdä jotain koulukiemuroita. Sen takia napakka ja päättäväinen ratsastajan on hyvä olla, jotta aikaiseksi saadaan edes jotain. Yleensä sitten, kun Iita on saatu hyvin avuille ja kuulolle, se on hyvin näppärä ratsu, joka kuuntelee ratsastajan pienimpiäkin apuja. Tamma ei myöskään säiky juurikaan mitään, korkeintaan vain lupsauttaa korvaansa ja se siitä sitten. Edes kovat paukahdukset eivät värisytä Iitaa ollenkaan, vaikka muut hevoset juoksentelisivat ympäriinsä pää viidentenä kaviona.

Esteillä Iita on elementissään. Se innostuu aina vähän turhankin paljon kepukoiden ylittämisestä, jolloin jalat menee ihan solmuun ja puomit putoilevat. Iita tarvitsee esteille siis sellaisen ratsastajan, joka saa sen pysymään hanskassa. Tamma ylittää esteen kuin esteen, myös maasotesteet mukaanlukien. Se ei kavahda erikoisesteitä sen enempää kuin normaaleja pystyesteitäkään. Mikään kovin nopea kääntyjä tämä ei ole, mutta nopeudella saa mutkatkin hyvin suoristettua. Harvemmin Iita myöskään kieltelee taikka ohittelee esteitä huvin vuoksi ja jos niin tekee, vika on silloin ratsastajassa taikka huonoista askelista. Iita hyppää ratana 110 cm korkeudelle asti, josta olen hyvinkin onnellinen. Yksittäisenä se ponnistaisi varmasti vielä korkeammalle, mutta meille riittää satakymmenen erittäin hyvin.

Iita ei säiky myöskään kuljetuskoppeja, vaan kävelee sinne kuin vanha tekijä. Matkankaan aikana ei ole koskaan tamman kanssa ilmennyt sen suurempia ongelmia, se vain seisoskelee tyytyväisenä kopissa, toki vielä tyytyväisempi hän on, kun on heinäverkko nenukin alla. Myös kengitykset sekä eläinlääkärikäynnit ovat tähäna asti sujuneet vallan mainiosti, eikä Iita peräänny raspauksenkaan aikana minnekään. Kaikin puolin siis oikein ihana hevonen, joka sulattaa varmasti kaikkien sydämet vallattomalla vipellyksellään.

Sukutaulu

i. Tuulenpiiskaama Vinkuheinä
KTK-III, SV-I, YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, VV-I, EV-I, KV-II
ii. AGH Tuulenpuuska
Ch, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, YLA1, SLA-I, VPA3, KTK-III, VSR jälk. A, KRJ jälk. A
iii. Kiukun-Puuska
iie. Tuulityttö
ie. Koidutko Kohtalokseni
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I*, YLA1, Jälk C
iei. Kenties Satuprinssi
iee. Kohtalotar
e. Mörkövaaran Sikuriini
KTK-II
ei. Rikkimeni
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I
eii. Täystuho
eie. Likan Kristalli
ee. Hehku-Renja
YLA2, KRJ-II, ERJ-I, SLA-I
eei. Kivihaan Rambo
eee. Rosaliina

Sukuselvitys

iii. Kiukun-Puuska oli taitava ja reipas kouluratsu, joka toimi myös siitosorina pitkään. Kiukku oli hyvärakenteinen ja -luonteinen ori, toisin kuin nimestä voisi päätellä, ja se pärjäsi kouluradoilla vaativalla tasolla. Se hyppäsi myös esteitä 80 cm asti, mutta oli ehdottomasti enemmän kouluratsu. Tämä 163cm korkea punarautias herra oli lihaksikas ja raamikas ratsu, joka tuli toimeen kaikkien kanssa, eikä yleensä aiheuttanut mitään ongelmia. Jälkeläisiä orilla on Puuskan lisäksi useita, kaikki ovat isänsä tavoin näyttäviä hevosia, joille oikein liikkuminen tulee luonnostaan. Jonkin verran ori on periyttänyt myös isoja päämerkkejä, joista Puuska ei ikävä kyllä saanut omaa osaansa. Kiukun kasvattaja, Perttu Setälä, kuvaili oria vanhana syntyneeksi, mitä ori kieltämättä olikin, sillä jo nuorena se oli hyvin tasainen, rauhallinen ja vankkumattoman rehellinen. Jonkin verran näitä ominaisuuksiaan tämä kasvattajan ylepys myös periytti eteenpäin. Valitettavasti tämä komea ilmestys jouduttiin lopettamaan 24-vuotiaana hampaiden huonon kunnon vuoksi, sillä se ei pystynyt enää syömään juuri mitään ja alkoi laihtua. Kiukun-Puuskaa jäi kaipaamaan sen kasvattaja, omistaja sekä iso liuta jälkeläisiä omistajineen. Ori haudattiin kasvattajansa pihamaalle, omenapuun juurelle.

iie. Tuulityttö oli rakenteeltaan melko siro, eikä kovin korkea - vain 151cm - mutta kuitenkin hyvin kaunis. Se kilpaili kouluratsastuksessa tasolla vaativa A, esteitä se hyppäsi metrin verran, ei tosin koskaan kilpailuissa. Tummanrautias tamma sai kuusi jälkeläistä siirryttyään pois kilpakentiltä ja olikin mitä parhain emä kaikille varsoilleen, jotka kaikki päätyivät kilpailemaan joko koulu- tai esteradoilla varsin mukavalla menestyksellä. Muutenkin se oli luonteeltaan herttainen ja ystävällinen, jopa lapset pystyivät huoletta sen kanssa harrastamaan. Vanhuuden päivilläänkin se rakasti esiintymistä ja kilpailikin seurakisoissa 10-vuotiaan tytön kanssa, tuoden valtavan kasan ruusukkeita kotiin. Tuuletar lopetettiin 21-vuotiaana nivelvaivojen vuoksi, mikä oli todella kova paikka niin tamman omistajalle kuin tytölle, joka tammalla viimeisimpänä kilpaili. Kasvattaja oli onneksi jättänyt itselleen tamman viimeisen jälkeläisen, joten aivan kokonaan he eivät joutuneet tästä kauniista tammasta luopumaan.

iei. Kenties Satuprinssi eli Prinssi oli jo nimestäänkin päätellen komea kuin mikä ja osoittautui jo nuorena kapasiteetikkaaksi estehevoseksi. Myöhemmin ori kilpaili myös koulua ja kenttää tehden hyvää tulosta. Raudikko 155-senttinen oripoika myytiin kesken parhaan kilpaiän omistajan sairastuttua ja se päätyi valjakkoihmisen omistukseen jossakin kohtaa elämäänsä. Se kilpaili myös hetken noviisiluokissa valjakkoajossa, ennen kuin jäi lopulta kokonaan eläkkeelle ja siitokseen. Siitosoriina Prinssi oli haluttu monipuolisten ominaisuuksiensa sekä hyvän luonteensa ansiosta ja jälkeläismäärä nousi nopeasti seitsemäänkymmeneen. Nykyisin vanhus viettää leppoisia eläkepäiviä nauttien satunnaisista iltaratsastuksista ja kärryttelystä.

iee. Kohtalotar kilpaili kymmenen vuoden ajan vaikeissa luokissa valjakkoa sijoittuen. Tamman vahvuuksiin kuuluivat kuuliaisuus ja tasainen ajettavuus vaikeassakin maastossa. Valjakkouran jälkeen ratsukoulutuksen aiemmin saaneella tammalla kilpailtiin myös kouluratsastuksessa helppoja luokkia. Lempinimen Kontti saanut tamma oli kuitenkin nimestään huolimatta kaunis vaaleanraudikko, joka kantakirjattiin jo nuorena hyvin pistein. Tamma oli perusluonteeltaan kiltti, mutta äärettömän nokkela ja saikin omistajansa moniin pinteisiin vielä vuosien mittaan. Tamma sai elämänsä aikana kolme varsaa, jotka saivat kaikki emän erikoisen luonteen. 158-senttinen tamma jäi kisaeläkkeelle kolmannen varsansa jälkeen ja omistaja olisi halunnut siitä vielä yhden varsan itselleen, mutta kohtalo puuttui peliin vieden sekä tamman että varsan mennessään synnytyksessä.

eii. Täystuho oli hieno liinakkorautias ori, joka kilpaili aktiivisesti vaativia luokkia kouluratsuna menestyen hyvin. 157-senttinen ori oli nimestään huolimatta täysin mahtava luonteeltaan ja hyvin sympaattinen tapaus. Ori asui koko ikänsä kasvattajallaan Reija Jääskeläisellä ja vietti myös eläkepäivänsä naisen luona, kunnes se jouduttiin lopettamaan vanhuudenvaivojen vuoksi 24-vuotiaana. Hyvän luonteensa ja kilpailupotentiaalinsa vuoksi oria käytettiin jalostuksessa paljon, vaikka rakenne ei ollutkaan maailman paras.

eie. Likan Kristalli eli Krista oli liinakkorautias tasan 150-senttinen ja luonteeltaan haasteellinen. Tamma ei ollut oikeastaan missään tilanteessa helppo, mutta sillä kuitenkin kilpailtiin vaativalla tasolla asti koulussa. Huhuttiin kuitenkin, että sopivan ratsastajan alla olisi tamma varmasti pystynyt vielä vaikeampiinkin luokkiin, kuka tietää. Vaativalta tasolta Krista kuitenkin pokasi monet voitot ja sijoitukset, joten kohtuullisen hyvin sillä tuntui menevän nykyisenkin omistajan kanssa.. Myös rakenteeltaan tamma oli hyvä ja se kantakirjattiin kisauraansa lopettaessa II palkinnolle. Kisauran jälkeen tamma jäi kokonaan siitokseen ja se sai neljä varsaa, joista jokainen kilpaili koulua, yksi jopa vaikeissa luokissa. Tamma menehtyi valitettavasti viimeisimmässä varsomisessaan, jossa myös tuloillaan ollut viides varsa kuoli. Mikään ikäloppu ei Krista tuossa kohtaa siltikään ollut, koska sillä oli kisattu säästellen ja tamma oli synnytyskomplikaatioiden aikaan 18-vuotias.

eei. Kivihaan Rambo on hyväluonteinen ori, joka monesti kilpakentillä sekoitettiin samannäköiseen ruunaan. Rambo syntyi Savossa Hannu Huttusen ravitalliin, mutta jo varhain selvisi, ettei orista ravuriksi ollut suvustaan huolimatta. Jo nuorena se myytiin Helena Aarion omistamalle kilpatallille ja ori sai peruskoulutuksen jälkeen loistaa koulukilpailuissa voittaen ensimmäisen helpon luokkansa hurjin prosentein! Siitä seurasi useamman vuoden menestyminen radoilla ja kapasiteetikas ori kilpaili vaativalla tasolla saakka. Myös esteillä Rambo oli taitava ja innokas suorittaja ja kykeni helposti hyppäämään metrin radat. Kyvykäs raudikko herra omasi sopusuhtaisen rakenteen, korkeuttakin oli mukavat 163cm. Kilpailu-uransa ohessa ori toimi aktiivisessa siitoskäytössä ja jälkeläisiä on siunaantunut parikymmentä. Useat niistä ovat perineet orin hyvän luonteen ja liikkeet. Ori itse onkin jo siirtynyt eläkepäiviä viettämään, mutta jälkeläiset jatkavat sen perintöä kisakentillä.

eee. Rosaliina eli Rosa syntyi romaniperheeseen ja ehti kiertää Hakkaraisen perheen mukana melko monta vuotta, joten ensimmäiset vuodet tamma toimi lähinnä seurahevosena, lasten ja miesten ratsuna sekä ajohevosena perheen matkatessa kohti uusia määränpäitä. 10-vuotiaana tamma myytiin rahanpuutteessa harrastajalle, jolla se keräsi muutamia sijoituksia koulusta ja esteiltä helpoista luokista. Punarautias piirtopää kantakirjattiin II palkinnolla ja 157-senttinen tamma ehti saada kaksi jälkeläistä ennen ikävää tapaturmaa, jonka seurauksena tamma lopetettiin vain 16-vuotiaana. Molemmista varsoista tuli emänsä tavoin rauhallisia ja kilttejä tammoja.
(c) iii ja iie ireth, loput Jannica

Jälkeläiset

s. 10.08.2016 t. Savikon Vilma, i. Mörkövaaran Uninuttu, om. Savikko
s. 20.01.2017 t. Kievarinkujan Ankkuri, i. Moon Valtari, om. Kievarinkuja
s. 05.04.2017 o. Kievarinkujan Haamuvalo, i. Villahaan Nikolai, om. Kievarinkuja
s. 03.08.2017 t. Kievarinkujan Ritariina, i. Vähäpellon Villiritari, om. Seppäjärvi

Kisakalenteri

KRJ-sijoituksia 42 kpl, ERJ-sijoituksia 41 kpl, VSR CUP-sijoituksia 2 kpl

03.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 1/40
03.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 4/40
04.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 5/30
06.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 3/50
06.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 3/50
07.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 5/30
07.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 1/30
10.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 1/60
10.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 4/40
10.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 5/50
10.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 1/50
11.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 2/50
11.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 5/30
11.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 2/30
12.01.2017 - Kutsu - Helppo A - 2/50
12.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 3/40
12.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 4/30
13.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 2/30
13.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 2/50
13.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 6/50
14.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 4/50
15.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 6/40
16.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 4/50
16.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 1/50
16.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 5/30
16.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 2/50
18.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 4/50
18.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 3/40
18.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 5/40
18.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 2/60
18.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 6/60
18.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 5/30
19.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 1/30
19.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 3/40
20.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 3/40
20.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 5/30
21.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 5/30
22.02.2017 - Kutsu - Vaativa B - 2/40
23.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 6/40
25.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 5/30
28.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 6/40
29.02.2017 - Kutsu - Helppo A - 2/40
07.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 6/40
11.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 5/30
11.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 1/40
12.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 1/30
12.02.2017 - kutsu - 90 cm - 3/30
13.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/40
13.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 5/40
14.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 3/30
14.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/50
14.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 4/30
16.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 5/40
16.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 4/30
17.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 1/30
18.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/50
19.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/30
19.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 3/30
20.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 4/30
20.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 2/50
20.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 7/40
22.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 5/30
22.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 5/42
23.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 5/46
25.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 2/30
27.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 6/50
27.02.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/30
27.02.2017 - Kutsu - 110 cm - 1/30
04.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 2/30
05.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 2/40
06.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/30
06.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/30
07.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 1/40
09.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 5/40
09.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 5/30
10.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 2/40
10.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/30
11.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 7/50
13.03.2017 - Kutsu - 110 cm - 6/40
14.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 5/50
16.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 3/50
19.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 4/50
26.03.2017 - Kutsu - 100 cm - 2/50
31.10.2017 - Kutsu - 110 cm - 2/30 - VSR CUP
28.02.2018 - Kutsu - CIC1 - 1/49 - VSR CUP
30.04.2018 - Kutsu - CIC1 - 6/60 - VSR CUP
31.07.2019 - Kutsu - CIC1 - 4/48 - VSR CUP

31.01.2018 - NJ-Näyttelyt - Suomenhevostammat, IrtoSERT
15.02.2018 - NJ-Näyttelyt - Suomenhevostammat, IrtoSERT
15.02.2018 - NJ-Näyttelyt - Suomenhevostammat, IrtoSERT

Päiväkirja

23.07.2016 estevalmennus, valmentajana CC
Tänään valmennettiin Iitaa! Olin valinnut päivän aiheeksi nopeiden teiden ratsastuksen. Nopeiden mukien ja käännösten tekeminen on eduksi erityisesti uusintaradoilla. Alkuverryttelyksi sait ratsastaa paljon voltteja kaikissa askellajeissa ja hypätä matalan jumppasarjan muutamaan kertaan. Kun verryttely oli hoidettu, annoin ohjeet siihen, missä järjestyksessä kentälle kootut esteet tuli hypätä. Ensialkuun "rata" koostui vain kahdesta esteestä, jotta pääsitte hakemaan tuntumaa tehtävään. Ensimmäinen yritys meni hieman plörinäksi, sillä ajauduitte todella kauas ensimmäisen esteen jälkeen, ettekä saaneet niin nopeaa tietä, kuin olin toivonut. Seuraava yritys oli jo paljon parempi. Iita kuunteli apujasi, mutta jäi hetkittäin ehkä hieman hitaaksi. Sait kuitenkin joka toistolla tamman paremmin hallintaasi ja käännökset alkoivat näyttää paljon paremmalta. Tehtävä toki vaati sinulta myös tavallista enemmän rohkeutta, sillä sinun piti ratsastaa tammaa reippaasti ja lähteä kääntämään reippaasti heti laskeutumisen jälkeen. Vähitellen rataan lisättiin esteitä ja Iita tuppasi innostumaan siinä määrin, että pukitteli muutamaan otteeseen. Hypyt olivat pääasiallisesti hyviä. Iitan tyyli on hieman leijaileva, joten maassa teiden on oltava nopeita, mikäli uusintaradoilta mielitään selviytyä voittajina. Loppuun saitte hypätä kokonaista rataa, jossa oli paljon nopeita teitä ja tiukkoja käännöksiä. Saitte tehtyä Iitan kanssa oikein hyvää työtä ja rohkenit kääntää tammaa reilusti heti laskeutumisen jälkeen. Sait kuin saitkin tamman myös tulemaan varsin suoraan esteille, mikä näkyi siinä, ettei Iita kieltänyt kertaakaan.

26.01.2017
Iita muutti meille vähän reilun viikko sitten, ja tuntuu kun tamma olisi ollut meillä tosi kauan pidempään, niin paljon ollaan ehditty jo tässä lyhyessäkin ajassa. Ollaan päästy aloittelemaan treenit niin este - kuin koulupuolellakin, ja ensi vaikutelma on kovin hyvä! Kisailuja aloitellaan helmikuun alussa. Ensin aloitellaan koulupuolella, ja suunnitteilla on mennä kokeilemaan myös miten estekilpailut meiltä sujuu. Iitahan oli jo meille tullessaan kantakirjattu II-palkinnolla, ja pidän sitä muutenkin tosi hienona. Tämän takia halusin astuttaa sen melkein heti, jotta ehdittäisiin saada siitä useampikin varsa syntyväksi. Niimpä Iita astutettiin tallin omalla orilla Valtarilla, ja varsasta odotetaan hienoa estehevosta! Liikaa ei saa ahnehtia, mutta jossakin vaiheessa tamma viedään myös esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun, kunhan ollaan valmiita siihen koitokseen.

28.01.2017
Iitan kanssa on treenattu aika tosissaan nyt viime päivät, kun tiedossa on että pian aletaan suuntaamaan meidän ensimmäisiin kilpailuihin. Välillä täytyy kuitenkin kehittää jotain vaihtelua, ettei hepat ihan kyllästy ainaiseen treenailuun. Siksipä suunnattiin Iitan kanssa tekemään tänään kevyttä koulutreeniä pellolle! Lunta ei ihan hirveästi ole tänä talvena näkynyt, joten mistään hankitreenistä ei voida puhua, mutta oli silti kiva maneesin sijasta suunnata välillä raikkaaseen ulkoilmaan. Iita olikin asiasta todella innoissaan! Koulutreeni jäi nyt vähän sivuun, kun tamma oli nin innoissaan, enkä raaskinut pilata iloa tiukkapipoisella koulutuuppauksella, joten annoin tamman vähän pitää kivaa ja otettiin parit reippaammatkin laukkapätkät joukkoon. Eiköhän tästä saatu päätä jo tuuletettua aika hyvin ja lähipäivinä taas jatketaan kunnon treenejä.

31.01.2017
Tänään lähdettiin porukalla maastoilemaan, mukana olivat Iitan lisäksi Kantti sekä Myrsky. Kantti sai orina pitää johtopaikkaa, ja tulimme Iitan kanssa pienen välimatkan päässä perässä. Iita suorastaan puhkui intoa, ja tuntui olevan tosi mielissään päivän maastoretkestä. Aluksi matkaa taitettiin tietysti käynnissä, mutta päästessämme pienelle soratielle jatkoimme ravissa. Lunta oli sopivasta tien päällä, ja liukasta ei ollut nyt lainkaan. Menimme reipasta ravia pitkät pätkät, ja käännyimme metsätielle, jossa pääsimme ottamaan isoa laukkaa hyvät pätkät. Kaikki hevoset olivat aivan innoissaan, emmekä turhaan niitä alkaneet liiaksi jarruttelemaan. Kun pohjakin kerta oli hyvä, niin mikäs siinä vähän irrotellessa! Teimme hyvät loppuravit ja pitkät loppukäynnit, ja aloimme palata tallille.

11.02.2017 kouluvalmennus, valmentajana Clair Troberg
Kun Iita tuotiin maneesiin, se innostui: toiselta puolelta paistava estekenttä taisi houkuttaa tammaa aivan liikaa. Ohjelmassa ei kuitenkaan ollut tänään esteratsastusta, sillä kouluratsastus, tuo kaiken punainen lanka oli kuulemma jäänyt vähemmälle lähiaikoina. Iitan ratsastajasta huomasi, kuinka hän jännittyi alkukäynneissä, ja alussa ihmettelin sitä. Tamma kulki nimittäin todella kauniisti aluksi! Sitten siirryttiin raviin… Iitalla oli esteet tuoreessa muistissa ja sainkin ensimmäiset pari minuuttia antaa ohjeita todella tiuhaan tahtiin, jotta tamma saatiin pidettyä ympyrällä. Kokeilemalla selvisi, että tamman sai helpommin rauhoittumaan kun antoi sen päästellä vähän höyryjä: niinpä otimme useamman kierroksen reipasta laukkaa ympyrällä, ensin oikeassa ja sitten vasemmassa kierroksessa. Kun Iitan laukka hidastui ja rauhoittui, sovimme ratsastajan kanssa että ehkä olisi parempi pitää lopun aikaa aiheena juurikin laukka sen sijaan että lähtisimme noin kivan pikkupätkän jälkeen treenaamaan ravia. Aloitimme kunnon laukkatyöskentelyn siitä, että Iita meni todella suurta ympyrää välillä uralla käyden. Hitaasti pyysin ratsastajaa ohjaamaan tammaa pienemmälle ja pienemmälle ympyrälle ja taipumaan yhä enemmän ja enemmän, kunnes rautiaalle tuli raja vastaan. Laukkasimme sitten hetken siinä jo aika pienellä ympyrällä, kunnes pyysin koettelemaan rajoja: hitaasti ja varmasti, yksi ympyrä kerrallaan rohkeampaa taivutusta ja sitten pienempää ympyrää. Iitan oli pakko hidastaa, koota itsensä ja lopulta se taisi tajuta, että tämäkin oli ihan kivaa. Kun laukka oli saatu koottua, päästin ratsukon kiertämään koko uraa. Treenasimme myös laukanvaihtoja puhtaammiksi pienen tauon, mutta Iitalla ei tuntunut olevan niissä ongelmia: ratsastaja vain tarvitsi hieman lisää napakkuutta tyyliinsä, jotta vaihto tuli välittömästi. Päivän viimeinen valmennus oli hyvä lopettaa siihen, että kaikilla oli hyvä fiilis: Iitakin tuntui tyytyväiseltä, kun se oli saanut työstää vähän vauhdikkaampaa askellajia pienen nyhväämisen sijaan.

13.02.2017 kouluvalmennus, valmentajana Veera R
Vinku-Iitan kanssa treenattiin tänään hieman koulukiemuroita Kievarinkujan maneesissa. Ratsukko sai rauhassa tehdä alkuverryttelyt kaikissa askellajeissa itsenäisesti, jolloin sain mahdollisuuden tarkkailla tätä minulle ennestään tuntematonta ratsukkoa. Iita vaikutti kulkevan hyvin omalla moottorillaan ja ratsastaja sai ratsastettua sen hyvin avuille jo alkuverryttelyjen aikana. Tehtäväkseen ratsukko sai tänään tehdä kolmikaarista kiemurauraa, jonka jokaisessa mutkassa tuli tehdä voltti. Kiemurauraa mentiin ravissa, mutta voltit tehtiin käynnissä. Ravissa tuli tehdä tempon vaihtelua, eli aina voltin jälkeen joko mahdollisimman rauhallista, mutta eteenpäin menevää ravia tai lisättyä ravia. Myös volteilla tuli vuorotella reippaan käynnin ja hitaamman käynnin välillä. Iitalta tämä sujui leikiten. Viimeisenä tehtävänä oli vastalaukka kiemurauralla, eli kiemurauraa laukassa ilman laukanvaihtoja. Tämä oli selkeästi Iitusta oikein mukava tehtävä ja se saatiinkin purkkiin ihan muutamalla toistolla.

19.02.2017, estevalmennus, valmentajana Layda
Kasasin maneesin hiekalle 30cm korkean ristikon. Uralla verryttelivät PJ ja hänen reipas suomenhevostammansa Tiilikan Vinku-Iita. Tänään olisi tarkoitus harjoitella lähestymistä ja laukan säätelyä ennen estettä ja esteen jälkeen. "Okei, eiköhän alkuverkka ole siinä. Tule tämä kavaletti rauhallisessa, hallitussa ravissa", sanoin. Iita tuli pyynnöstäni huolimatta liiankin reippaasti, ja ristikon ylitys jäi kömpelön näköiseksi. "Tulehan uudestaan, pidätä myös äänellä. Jos se kiihdyttää, mene suosiolla esteen ohi", kehotin. Seuraavan kerran Iita tuli oikein mallikkaasti, ja nostin esteen 50cm korkeaksi. Ratsukko tuli sen innokkaalla laukalla, mutta hyppy lähti omaan silmääni liian kaukaa, eli askelta oli joko lyhennettävä tai pidennettävä. PJ näki parhaaksi pidentää askelta, mutta tällöin Iita tuli jo liian lähelle estettä. "Koitas lyhentää sen askelta", ehdotin. Seuraava hyppy onnistui vallan mainiosti, mutta kertasimme sen varalta vielä kerran. Hypyn jälkeen nostin esteen 70cm korkeaksi, ja kokeilimme taas askelen lyhennystä ja pidennystä. Iita alkoi vaikuttamaan jo kuuliaisemmalta alkuinnostuksen jälkeen, ja saimme loppujen lopuksi nostettua esteen 110cm korkeaksi. Iita hyppäsi mielestäni oikein hyvällä innokkuudella, askeleen säätelyssä vielä hieman hakemista. Ratsastaja pysyi sopivan napakkana, muttei käyttänyt liian vahvoja apuja.

20.02.2017 kouluvalmennus, valmentajana Rebely
Saavuin Kievarinkujan kentälle, jossa PJ oli jo lämmittelemässä Iitaa. PJ:n istunta oli hyvä ja Iita kulki kauniisti kuolaintuntumalla. Tamma oli selkeästi menevällä päällä ja PJ antoi sille tasaisesti puolipidätteitä, joista osa tuntui menevän kuuroille korville. Lämmittelyjen jälkeen jatkoimme tekemällä kolmikaarista kiemurauraa harjoitusravissa. PJ sai Iitan myötäämään ja taipumaan hyvin kaarilla. Tammalla oli kuitenkin sen verran kiire seuraavalle kaarelle, että se ei ehtinyt suoristua kaarien välissä. Otimme askeleen taaksepäin ja teimme harjoituksen käynnissä. Nyt Iita suoristui oikeaoppisesti kaarien välissä ja näytti ymmärtäneen tehtävän kulun. Seuraavalla kierroksella PJ nosti jälleen ravin ja sai Iitan tekemään tehtävän kertaheitolla oikein. Loppuverryttelyksi teimme vielä avo- ja sulkutaivutuksia käynnissä.

22.02.2017
Iitan kanssa on yhteiselo lähtenyt sujumaan todella hyvin. Kilpailu-ura lähti vauhtiin hyvin lennokkaasti, ja menestystä on saavutettu niin este - kuin koulukisoista enemmän kuin uskalsin toivoa saavutettavan näin lyhyen yhteisen taipaleen jälkeen. Kisaura jäi hetkeksi vähän tauollekin, kun tamma astutettiin ja Iita varsoi kauniin tammavarsan. Nyt se on palannut täyteen treeniin, mutta varmasti se astutetaan uudestaan jossain vaiheessa. Ei se vielä ole ihan ajankohtaista, mutta jossain vaiheessa sitten! Tällä hetkellä ajatukset on suuntautunut esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen, johon Iita on nyt ilmoitettu. Tilaisuus järjestetään viikon kuluttua, joten viime hetken paniikit ovat nyt menossa. Meiltä lähtee tilaisuuteen kaksi muutakin hevosta, joten päivästä tulee aika pitkä. Toivotaan että se on sen arvoista, tästä kolmikosta on nimittäin aika kovat odotukset.

25.02.2017 estevalmennus, valmentajana Miia
Tänään olin pitämässä PJ:lle jä hänen suokkitammalleen Iitalle estevamennusta. Valmennus aloitettiin tulemalla ympyrällä estettä jonka edessä oli innarivälillä maapuomi. Iita oli aika innoissaan hyppäämisestä ja PJ saikin jarrutella tammaa aika paljon, mutta tehtävä kuitenkin onnistui ihan hyvin. Ympyrätehtävän jälkeen siirryttiin kolmoissarjan hyppäämiseen pitkällä sivulla. Iita tuli ensimmäisellä kerralla kolmoissarjalle aika kiireisesti, jonka takia välit kävivät vähän ahtaiksi. Tehtävää kuitenkin toistettiin muutaman kerran, jonka jälkeen se alkoi sujumaan aika hyvin. Seuraavaksi oli aika hypätä 9 esteen rataa aluksi vähän pienemmällä korkeudella ja sen jälkeen sitten isompana. Ensimmäisellä radalla Iita oli selkeästi innoissaan, mutta neiti kuitenkin malttoi mennä ihan rauhassa. Toiselle radalle esteet nostettiin 110cm korkeiksi. Toiseen rataan olin todella tyytyväinen, sillä ratsukko suoritti koko radan hyvässä rytmissä ilman mitään ongelmia. Valmennus päättyi loppupalautteiden antamiseen, jonka jälkeen kaksikko jäi loppuverryttelemään itsenäisesti.