Kievarinkuja

ulkoasu © Cery 2017Helmerrys


Nimi Helmerrys Rekisterinumero VH16-018-2393
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori Omistaja PJ (VRL-14469) / Kievarinkuja
Väri Punarautias Kasvattaja Taru Petäjä, evm
Syntynyt 21.02.2016, 27 v Koulutustaso Vaativa B, 90 cm
Säkäkorkeus 156 cm Painotus Kouluratsastus
Tuoja VRL-11523

Tammikuun 2017 suomenhevosten kantakirjaustilaisuus
18 + 19 + 17 + 17 = 71p. / KTK-II

Luonne

Hyrrä on tavallisesta orista hieman hillitympi tapaus. Tammoille se kyllä tykkää pullistella ja esittää itsensä uljaana orina, mutta arkena se tykkää olla möhömahainen television töllöttäjä, kun toinen riehuu iloisena vieressä. Hyvä puoli on, että Hyrrälle joutuu harvoin suuttumaan. Joskus se saattaa tehdä jotain pientä hölmöilyä, mutta päällisin puolin se on oikein hyväkäytöksinen herrasmies. Taluttaessa ori seuraa nätisti taluttajan rinnalla, mutta jos vauhti on liian hitaanpuoleista, ori ilmaisee mielipiteensä steppiaskeleillaan.

Hoitaessa Hyrrä pysyy kyllä nätisti paikoillaan, mutta kaikki komennot – esimerkiksi takapuolen siirtäminen ja kaikki ihmisen väistäminen – menee kuuroille korville. Vaikka oria ollaan miten yritetty kunnioittamaan ihmistä väistämällä, se ei ole tahtonut omaksua kyseistä taitoa. Kun ottaa tehokkaampaa kehonkieltä käyttöön ja tarvittaessa vähän työntää, ori kyllä väistää ilman turhaa uhittelua. Hyrrä vaikuttaa hyvin pelottomalta yksilöltä, mitä se yrittääkin olla, mutta eläinlääkärin astuessa kuvaan lääkkeineen ja piikkeineen ori ottaa jalat alle. Pelkät rokotuksetkin tekevät Hyrrän ihan hysteeriseksi, ja se onkin paras rauhoittaa pidempien toimenpiteiden ajaksi.

Selkään noustessa voi tuntea itsensä leijailevan taivaisiin. Hyrrällä on liioittelematta pehmeät, mukavat ja matkaavoittavat askeleet, joissa mieluusti jäisi vain matkustajaksi. Silloin ei kuitenkaan saa mitään orista irti, sillä haastavuutta Hyrrässä piisaa kokeneellekin konkarille. Perusjutut ovat orille kuitenkin sen verran helppoja ja itsestään selviä, että vasta vaativiin liikkeisiin siirryttäessä siitä saa irti vaikka mitä osaamista. Haastavien tehtävien kautta myös Hyrrän mielenkiinto työnteossa säilyy, jolloin se antaa parastaan. Maastoon lähtiessä kaverin kanssa orista tulee erittäin kilpailuhenkinen. Se haluaa aina johtaa joukkoa, ja varsinkin laukkapätkillä sillä on tarve olla nopein. Yksin maastossa Hyrrä on hyvin rauhallinen, mutta nauttii laukkapätkistä yhtä paljon.
(c) VRL-11523

Sukutaulu

i. Helmivahti
evm
ii. Jahtari iii. Mahtijahti
iie. Valmaja
ie. Helmetön iei. Sotajalka
iee. Rauhaton
e. Laihon Laulaja
evm
ei. Laihon Säkkipilli eii. Harmahtunut
eie. Laihon Milla
ee. Syviön Impi eei. Syviön Ahti
eee. Syviön Ilmatar

Sukuselvitys

i. Helmivahti perinteinen tasaisen ja rauhallisen luonteen omaava suomenhevonen. Vaaleanrautiaalla Helmivahdilla on kilpailtu useammassa lajissa, ja se tuntuu nappaavan sijoituksia lajissa kuin lajissa. Jälkeläisiä Helmivahdilla on tällähetkellä 4 kappaletta, ja luultavasti lähivuosina jälkeläisiä tulee vielä jokunen lisää.

Jälkeläiset

s. 20.07.2017 t. Kepeekarma, e. Kattiina, om. Routaruusu
s. 28.08.2017 t. Liljan Amalia, e. Arlana, om. Runoratsut
s. 01.09.2017 t. Kahmon Hunajaheinä, e. Merimarja, om. Mutala

Kilpailukalenteri

Porrastetut ja ominaisuuspisteet
Kouluratsastuksessa tasolla 6/5

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 1095.06
Tahti ja irtonaisuus 1390.79
Tarkkuus ja ketteryys 0.00
15.01.2017: Sh-rotunäyttely, VSR - Aikuiset orit, II-palkinto

Päiväkirja

06.05.2018 kouluvalmennus, valmentajana Penelopeia
Hyrrä-ori oli valmennuksen alussa hieman hitaammalla tuulella, joten ratsastaja sai käyttää melko suuren osan alkuverryttelystä orin herättelyyn ja aktivoimiseen. Kun Hyrrältä alettiin vaatia jotakin, se parani oikein silmissä, ja alkoi liikkua huomattavasti paremmassa temmossa ohjan ja pohkeen välissä. Valmennuksen alkupuoliskon käytimme erilaisten sivuttaisliikkeiden treenaamiseen. Ratsukko sai ensin aloitella muutamalla pohkeenväistöllä keskihalkaisijalta uralle, ensin käynnissä ja sitten ravissa. Nämä liikkeet sujuivat orilta oikein hyvin, ja se tuntui kuuntelevan ratsastajansa apuja oikein täsmällisesti. Kun siirryimme avotaivutuksiin, tarvitsi Hyrrä jo enemmän ratsastusta toimiakseen yhtä mallikkaasti. Ori ei tehnyt taivutusta itsekseen, vaan tarvitsi koko liikkeen ajan ratsastajalta täyttä keskittymistä toimiakseen halutulla tavalla. Kun se sai täsmälliset ja oikein ajoitetut avut se kuitenkin suoritti mallikkaasti. Teimme avotaivutuksia myös ravissa, ja lisäsimme sen seuraksi muitakin kouluratsastusradan liikkeitä. Lopputunnista treenasimmekin pientä kouluradan pätkää, johon kuului avotaivutuksen lisäksi myös laukannosto ja laukkalisäys. Avotaivutukset sujuivat tässä kohtaa jo oikein hyvällä rutiinilla, joten keskityimmekin erityisesti laukkaosuuteen. Lisäyksissä Hyrrää sai ensimmäisillä kerroilla pyytää hyvinkin voimakkaasti eteen, ennen kuin siitä sai irti haluttua vauhtia, mutta jo seuraavalla kerralla ori suoritti saman tehtävän huomattavasti pienemmällä vaivalla. Jo pelkästään siirtymisissäkin ori tarvitsi ratsastajalta huomattavasti tukea ja vaati ratsastajaansa keskittymään kaiken aikaa, eikä lähtenyt edes yrittämään, jos ratsastaja antoi avut vähän sinnepäin. Tämän johdosta ratsastaja kuitenkin selvästi yritti koko ajan parhaansa, ja siispä valmennuksen aikana ratsukko saikin runsaasti myös onnistumisia aikaan.
Tämä on virtuaalihevonen